Nieuws

Eigenaren Furness wijten miljoenenschade aan 'onzorgvuldige' accountant

Aandeelhouders van het failliete autobedrijf Koops Furness vinden dat de miljoenenschade die door het faillissement ontstond te wijten is aan een accountant die niet kritisch genoeg was.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Volgens de aandeelhouders, die een tuchtrechtprocedure begonnen zijn, heeft de accountant van EY de jaarrekeningen van 2012 en 2013 niet goed gecontroleerd, waardoor er een te rooskleurig beeld van de financiën van het bedrijf werd geschetst. De aandeelhouders – de familie Koops en transportverzekeraar TVM – zeggen op basis van de cijfers in 2014 6 miljoen euro te hebben geïnvesteerd, waar zij van af zouden hebben gezien als de accountant kritischer was geweest.

De ondergang van Koops Furnes in 2014 was een van de omvangrijkste faillissementen in Nederland. Volgens de aandeelhouders zou de accountant de debiteurenpositie, de btw-afdracht en de boekwaarde van immateriële activa niet grondig genoeg hebben gecontroleerd.

De advocaat van de EY-accountant is het totaal niet eens met de beschuldigingen. Koops Furness was namelijk al in het eerste kwartaal door zijn bankconvenanten gezakt, en de conceptcijfers over 2013 lieten al een "zwaar negatieve cashflow zien". De EY-accountant zou ook nadrukkelijk hebben gemeld dat de controle over 2013 een conceptverslag was. De accountant zou daarbij in de "voorlopige accountantsverklaring" hebben gemeld dat er "gerede twijfel" was over de continuïteit van het bedrijf.

De uitspraak van de Accountantskamer komt op zijn vroegst over 15 weken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.