Nieuws

Eumedion heeft vragen bij conceptbesluit accountantsorganisaties

Beleggerskoepel Eumedion heeft nog een aantal vragen en opmerkingen bij het conceptbesluit aanvullende maatregelen accountantsorganisaties, over onder meer de beloningsregels en intern toezicht.

Eumedion heeft deze vragen en opmerkingen gisteren bij het Ministerie van Financiën onder de aandacht gebracht. De beleggerskoepel vindt onder meer dat het conceptbesluit onvoldoende duidelijkheid geeft over de toepassing van beloningsregels.

"In het ontwerpbesluit wordt onder meer geregeld dat het orgaan dat belast is met het interne toezicht de hoogte en de samenstelling van de beloning van de dagelijks beleidsbepalers dient vast te stellen. Zien wij het goed dat indien het beleid van een accountantsorganisatie overwegend door haar Nederlandse moeder wordt bepaald, de bij de dochter ingestelde raad van commissarissen de hoogte van de beloning van het bestuur van haar moeder vaststelt? Eumedion vindt het wenselijk dat hierover duidelijkheid wordt gegeven", aldus Eumedion.

Inzichtelijk

Daarnaast pleit Eumedion voor meer inzichtelijke wetgeving: "Uit het conceptbesluit zelf wordt nu namelijk niet duidelijk wie bevoegd is om het beloningsbeleid voor de dagelijks beleidsbepaler vast te stellen en binnen welke grenzen de beloning van die beleidsbepalers moet liggen."

Eumedion vraagt zich ook af waarom bij de invulling van het begrip 'onafhankelijk' niet is aangesloten bij de onafhankelijkheidscriteria uit de Nederlandse corporate governance code. Verder geeft Eumedion de wetgever in overweging om de goedkeuringsbevoegdheid van het orgaan dat belast is met het interne toezicht uit te breiden en om te verlangen dat ook gerapporteerd wordt over de mate van aanwezigheid van de individuele leden bij de vergaderingen van dat orgaan.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.