Nieuws

Grant Thornton: 'relatiebeheer met stakeholders onderaan agenda rvc'

Relatiebeheer met stakeholders staat bij commissarissen het allerlaagst op de agenda.

Dat blijkt uit het eerste deelrapport van het jaarlijkse Grant Thornton commissarissen benchmark onderzoek van en uitgevoerd door Aalt Klaassen en Herbert Rijken. Aan het onderzoek deden 366 respondenten mee. Bovenaan de agenda van de commissaris staat informatievoorziening. Dit aandachtgebied heeft volgens Grant Thornton in alle onderzoeken tot nu toe hoog gescoord.

Bart Jonker, partner bij Grant Thornton, noemt de lage score voor relatiebeheer met stakeholders opvallend: "De krantenkoppen staan vol van pogingen tot overnames van Nederlandse bedrijven, zoals AkzoNobel, PostNL, Telegraaf Media Groep en Unilever. Agendabepalende gebeurtenissen voor rvc’s waarbij relatiebeheer met stakeholders van doorslaggevend belang is."

Risico

De lage prioriteit voor relatiebeheer kan volgens de onderzoekers betekenen dat commissarissen nog steeds niet weten of en hoe zij om moeten gaan met stakeholders. Jonker: "De lage prioriteit doet vermoeden dat een rvc eerder vanuit een reactieve instelling opereert dan vanuit een proactieve. Dit is een risico, want bij een overnamebod staat de rvc dan al 1-0 achter. De RvC dient immers hier, maar ook bij de uitoefening van al zijn andere taken, rekening te houden met de belangen van diverse stakeholders."

Internationaal zijn er ontwikkelingen dat commissarissen al dan niet wettelijk worden 'gestimuleerd' op voorhand meer open te staan voor een vorm van relatiebeheer met in elk geval een deel van de stakeholders. Dit geldt onder meer in het Verenigd Koninkrijk voor de relatie van de non-executives in de board met de grootaandeelhouders. Nederlandse commissarissen lijken bij deze ontwikkelingen niet het voortouw te nemen.

Zelftevredenheid

Commissarissen geven aan dat zij de toezichthoudende taak goed invullen. Op dit aandachtgebied zijn dan ook geen verbeterwensen gesignaleerd. Dat geldt niet voor de het afleggen van verantwoording en bijscholing. Bij de overige onderzochte aandachtgebieden lijkt er ook sprake te zijn van een zekere zelftevredenheid bij de commissarissen. Jonker: "De leden van rvb’s/directies zijn op een aantal van deze aandachtgebieden wat kritischer. De signalen die zij afgeven maken wellicht een nadere bezinning bij commissarissen noodzakelijk."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.