Nieuws

KPMG: 'Manchester United waardevolste club van Europa'

Manchester United FC is van alle Europese topclubs het meeste geld waard. Dit blijkt uit een analyse van KPMG naar de ondernemingswaarde die de 32 belangrijkste clubs in Europa vertegenwoordigen.

De club zag zijn waarde ondanks het mislopen van de kwalificatie voor de UEFA Champions League met 7 procent groeien tot iets meer dan 3 miljard euro, ruim 100 miljoen euro meer dan de nummer twee op de ranglijst, Real Madrid.

Manchester United scoort zijn leidende positie met name door de inkomsten die buiten het veld gegenereerd worden, zoals de verkoop van de mediarechten in eigen land en in het buitenland. Manchester United en Real Madrid worden gevolgd door FC Barcelona en FC Bayern München met bedragen van respectievelijk 2,8 miljard euro en 2,4 miljard euro.

Gezamenlijk zijn de clubs 29,9 miljard euro waard, een stijging van 14 procent ten opzichte van vorig seizoen. Bijna alle clubs lieten dit voetbalseizoen een waardestijging zien. Alleen Ajax (-8%), SS Lazio (-2%) en Olympique de Marseille (-1%) zagen hun waarde teruglopen.

PSV realiseerde een waardestijging van 20 procent. Op de ranglijst van 32 Europese topclubs bezetten Ajax en PSV een 26e en 31e positie met bedragen van 274 miljoen euro respectievelijk 210 miljoen euro.

Engelse clubs

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat de acht clubs uit de Engelse Premier League een fors aandeel van de waarde van alle Europese clubs vertegenwoordigen. Met een bedrag van bijna 12 miljard euro zijn de clubs goed voor zo’n 40 procent van de totale waarde van de 32 Europese topclubs. Dit is 17 procent meer dan vorig seizoen.

De zes Spaanse verenigingen volgen de Engelsen met een totale waarde van 7,3 miljard euro, 10 procent meer dan vorig jaar. De drie Duitse clubs in de ranglijst – Bayern Munchen, Borussia Dortmund en FC Schalke 04 – hebben hun waarde met 14 procent zien toenemen. Zij zijn op dit moment samen 4,1 miljard euro waard.

Italië

Italiaanse clubs spelen een relatief ondergeschikte rol in de ranglijst. Hoewel het land net als Engeland met zes clubs vertegenwoordigd is in de ranglijst, bedraagt de gezamenlijke waarde van deze clubs niet meer dan 3,2 miljard euro. De drie Turkse clubs – Galatasaray SK, Fenerbahse SK en Besiktas JK – zijn bezig met een opmerkelijke opmars. De clubs zagen hun waarde met 97 procent toenemen tot 946 miljoen euro.

Mediarechten

Als het gaat om de inkomsten uit uitzendrechten die de verschillende competities genereren, voert de Engelse Premier League de ranglijst met grote voorsprong aan. Volgens het onderzoek profiteert de Premier League duidelijk van een omvangrijke en relatief rijke bevolkingsgroep en veel commerciële aantrekkingskracht. En ook de grote en volwassen markt voor betaaltelevisie en de felle concurrentie tussen Sky en BT leggen de clubs geen windeieren als het gaat om de mediarechten.

Met de overeenkomst die de Premier League heeft gesloten voor een jaarlijks bedrag van 2,4 miljard euro tot 2019 beschikt de Engelse competitie van alle landen over de meest waardevolle overeenkomst voor mediarechten. Het feit dat clubs van hoog tot laag hiervan profiteren, verklaart mede de positie van Engelse clubs op de ranglijst.

Maar naast het belang van de eigen markt wordt het voor een tak van sport die steeds internationaler wordt de komende jaren ook belangrijker om de rechten in het buitenland te verkopen. En ook hier profiteert de Premier League inmiddels van haar ongekende populariteit, vooral in Azië en Noord-Amerika. Nu al zijn de internationale mediarechten van de Premier League meer waard dan de binnenlandse rechten van welke andere Europese competitie dan ook.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.