Nieuws

Pheijffer: bewijsvoering Keizer roept vragen op

Hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer is niet overtuigd door de stukken die VVD'er Henry Keizer vrijdag heeft gepresenteerd. "De stukken roepen bij mij meer vragen op dan dat ze antwoorden geven", aldus het commentaar van Pheijffer vrijdagavond in Nieuwsuur.

VVD-partijvoorzitter Henry Keizer hield vrijdagochtend een persgesprek met een aantal journalisten, naar aanleiding van de berichtgeving over de overname van zijn crematoriumbedrijf De Facultatieve in Den Haag. Enkele kritische journalisten, zoals Eric Smit van website Follow the Money, werden echter niet toegelaten. Pheijffer vond dat niet kunnen: “Henry Keizer suggereert openheid, maar de journalisten die het meest ingevoerd zijn in deze zaak, die zich hier wekenlang in verdiept hebben, die met nog meer publicaties gaan komen, die ook informatie van binnenuit hebben, mogen niet naar binnen om lastige vragen te stellen.”

Keizer kocht de uitvaartonderneming als zittend bestuurder samen met drie zakenpartners in 2012 van een ideeële vereniging, voor 12,5 miljoen euro. De waarde werd door controlerend accountant EY in het jaarverslag echter vermeld als 31 miljoen. Keizer stelt dat de verkoop destijds correct en integer is verlopen.Volgens hem is bij een management buy out "altijd sprake van een ingewikkeld proces, waarbij de verschillende betrokkenen al banden met elkaar hebben en de kopers over heel veel informatie beschikken, die een koper van buiten niet direct heeft".

Keizer was bij de overname betrokken als zowel kopende als verkopende partij. Pheijffer zegt daarover in Nieuwsuur: "Juist als er meerdere petten een rol spelen, is het heel erg goed dat informatie onafhankelijk wordt aangeleverd en dat er een toetsing plaatsvindt van die aangeleverde informatie. Dat moet in detail en dat is niet gebeurd. Ik ben zeker niet overtuigd."

De integriteitscommissie van de VVD buigt zich over de kwestie. Keizer wil in afwachting daarvan aanblijven als partijvoorzitter.

Bekijk de uitzending van Nieuwsuur

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.