Nieuws

PwC: IFRS 17 voor verzekeraars grootste 'shake-up' in decennia

"IFRS 17 is de grootste 'shake-up' op het gebied van boekhoudstandaarden voor verzekeraars in decennia. Het beïnvloedt de verslaggeving van alle verzekeraars die onder IFRS rapporteren."

Dat zegt Bas van de Pas, verantwoordelijk voor de verzekeringssector bij PwC, in reactie op de nieuwe standaard die de International Accounting Standards Board (IASB) gisteren heeft gepubliceerd. Eén van de grootste veranderingen is dat er gekeken zal worden naar de marktwaarde van verzekeringscontracten.

De IASB beoogt een grotere transparantie en vergelijkbaarheid van de financiële verslaggeving van verzekeraars. Onder de huidige IFRS-regels passen verzekeraars nu nog verschillende verslaggevingsgrondslagen toe voor de waardering van hun verzekeringscontracten. Dat maakt het vergelijken van verzekeraars lastig. "Er zullen nog steeds keuzes mogelijk zijn. Het is echter complexe materie. IFRS 17 kent bovendien een aantal overgangsmaatregelen, waardoor de cijfers de eerste jaren mogelijk minder vergelijkbaar zullen zijn. De nog vast te stellen richtlijnen over implementatie bepalen straks in belangrijke mate of de doelstellingen van de IASB worden bereikt", zegt Van de Pas.

Een ding is volgens de PwC-expert wel duidelijk. Niet zozeer de onderliggende winstgevendheid maar wel de gerapporteerde winsten zullen waarschijnlijk significant veranderen. "Met name die van levensverzekeraars. Zowel verzekeraars als hun analisten zullen in hun communicatie duidelijk moeten maken dat het gaat om een andere financiële weergave van dezelfde bedrijfsvoering."

Eind vorig jaar stelde Van de Pas al dat de nieuwe standaard kan leiden tot volatielere bedrijfsresultaten. "Hoewel de standaard mogelijkheden biedt om die volatiliteit te beperken, kan het leiden tot meer complexiteit." De nieuwe standaard zal in 2021 ingaan, alhoewel deze eerst door de Europese Unie bekrachtigd dient te worden voor toepassing in EU IFRS jaarrekeningen.

In de praktijk ziet PwC dat veel verzekeraars de nieuwe standaard aangrijpen om hun systemen en processen aan te passen. "Veel verzekeraars benutten deze gelegenheid om, als onderdeel van de bredere transformatieprojecten, oude systemen te vernieuwen. Als het huis dan toch in de steigers moet, kun je maar beter meteen het achterstallig onderhoud meepakken."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.