Nieuws

EU-controleurs gaan fraudecontroles door Commissie onderzoeken

De Europese Rekenkamer gaat een controle instellen naar de wijze waarop de Europese Commissie het risico op fraude met EU-uitgaven beheert. De controle zal gericht zijn op fraudepreventie en frauderespons, en ngo’s, academici en aanklagers zullen bijdragen aan de controle, evenals Europol en Eurojust.

Uit een Eurobarometerenquête uit 2015 over de perceptie van fraude en corruptie ten nadele van de EU-begroting bleek dat 71 procent van de respondenten dacht dat fraude "vrij regelmatig" voorkwam en dat zestig procent het idee had dat corruptie "binnen de EU-instellingen aanzienlijk" was.

Dit is een significante toename in vergelijking met de Flash Eurobarometer van 2008, toen 54 procent dacht dat er regelmatig werd gefraudeerd en 44 procent het idee had dat corruptie voorkwam binnen de EU-instellingen.

Juhan Parts, het voor de controle verantwoordelijke lid van de Europese Rekenkamer, stelde: "Deze aantallen laten zien hoe serieus onze burgers het fraudeprobleem nemen. We kunnen het niet wegwuiven door te zeggen dat ze er geen verstand van hebben. De enige oplossing is een EU-systeem voor fraudebeheer waarmee doeltreffend frauduleuze activiteiten worden voorkomen, opgespoord, onderzocht en bestraft."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.