Nieuws

FIFA publiceert geheim rapport na illegaal lek

De wereldvoetbalbond FIFA heeft besloten om het geheime onderzoeksrapport van Michael Garcia uit 2014 naar mogelijke corruptie binnen het FIFA-bestuur volledig naar buiten te brengen.

Via een link op de website van de wereldvoetbalbond kan het 430 pagina's tellende dossier worden ingezien. De FIFA besloot het document zelf te publiceren nadat de Duitse krant Bild er maandagavond uit had geciteerd. Volgens de FIFA is het geheime rapport op illegale wijze in handen gekomen van het boulevardblad, dat voor de komende dagen een aantal onthullingen aankondigde. Om "misleidende informatie" te voorkomen, besloot de FIFA nu zelf tot actie over te gaan.

Het uitvoerend comité onder leiding van de toenmalige voorzitter Sepp Blatter wilde de resultaten om juridische redenen niet openbaar maken en kwam destijds alleen met een samenvatting naar buiten. "In het belang van de transparantie verwelkomt de FIFA het nieuws dat dit rapport nu definitief is gepubliceerd", liet de wereldvoetbalbond weten. De nieuwe ethische commissie van de FIFA gaf dinsdag hiervoor de vereiste toestemming.

Conclusies

Garcia deed uitgebreid onderzoek naar mogelijke omkoping bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. Het eindrapport van de Amerikaanse jurist lag bijna drie jaar achter slot en grendel op het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich.

Het boekwerk zou bewijzen bevatten voor corruptie bij het toewijzingsproces. De FIFA-leiding vond echter bijna drie jaar geleden geen aanleiding om de procedure over te doen. Garcia kon zich niet vinden in de conclusies die de FIFA op basis van zijn rapport trok en legde zijn functie in december 2014 neer.

De nieuwe FIFA-voorzitter Gianni Infantino was volgens de wereldvoetbalbond al geruime tijd voorstander van de volledige publicatie van het geheime onderzoeksrapport. De ethische commissie zou volgende week voor het eerst in de nieuwe samenstelling vergaderen en bij die gelegenheid de publicatie van het dossier bespreken. Na de eerste berichtgeving door Bild wilde de FIFA-commissie echter niet langer meer wachten.

Geen harde bewijzen

Het rapport zou geen harde bewijzen bevatten voor corruptie bij de toewijzing in 2010 van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). Garcia ontdekte ook geen ontoelaatbare handelingen bij de gezamenlijke poging van Nederland en België om het WK 2018 binnen te halen.

Zowel Qatar als Rusland zeggen in een reactie de conclusie te omarmen. "Dit bekrachtigt de integriteit van ons bid", luidde een verklaring uit Doha. De Russen kwamen met een soortgelijke reactie: "We hebben de ethische codes niet overtreden en ons keurig aan alle regels gehouden bij de werving van het WK'', zei vice-president Vitali Moetko. Hoofd Aleksej Sorokin van het WK voetbal van 2018 deelde daarbij ook nog een sneer uit aan westerse media. "Lees de conclusies uit het rapport om te zien dat alle beschuldigingen van westerse media ongegrond waren."

Verdorven systeem

Wel geeft het dossier van 430 pagina's inzicht in een verdorven systeem waarin eigenbelang, hoogmoed en hebzucht bij de 22 stemgerechtigde bestuursleden van de wereldvoetbalbond om voorrang streden. De gevolgde FIFA-procedure werkte "fouten" in de hand door een cultuur van verwachting en toe-eigening, aldus het rapport.

Garcia stuitte in zijn onderzoek van achttien maanden, waarin hij met 75 getuigen en betrokkenen sprak, vooral op vele onregelmatigheden en onverklaarbare zaken rond de bidprocedure van Qatar. Hij pleitte in zijn eindverslag, dat al in 2014 klaar was maar dat de FIFA destijds niet volledig wilde publiceren, echter niet voor een nieuwe procedure voor de toewijzing van het WK van 2022.

Ook kopstukken als de toenmalige FIFA-baas Sepp Blatter en de voormalige FIFA-topman Franz Beckenbauer komen redelijk ongeschonden tevoorschijn uit het rapport van Garcia.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.