Nieuws

Geen valsheid in geschrifte bij fiscus

Medewerkers van de Belastingdienst hebben geen valsheid in geschrifte gepleegd bij een vrijwillige vertrekregeling. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën meldt dat aan de Tweede Kamer.

Wiebes reageert op recente ophef over mogelijke valsheid in geschrifte rondom de veelbesproken vertrekregeling van de Belastingdienst. De Algemene Rekenkamer meldde in zijn rapportage over de rijksuitgaven 2016 dat een groot aantal werknemers van de Belastingdienst aangemoedigd zou zijn hun datum van vertrek te wijzigen. Dat zou financieel veel gunstiger uitpakken voor de betrokken ambtenaren.

Ongelukkig verwoord

CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt kaartte de kwestie aan tijdens het Verantwoordingsdebat over de rijksuitgaven in 2016. Volgens hem werden de ambtenaren "formeel aangemoedigd om valsheid in geschrifte te plegen en zo tienduizenden euro's extra te krijgen". De Algemene Rekenkamer stelt in een toelichting bij haar bevindingen nu dat er geen valsheid in geschrifte is vastgesteld. De Rekenkamer spreekt over een "ongelukkig verwoord" voorbeeld.

De Auditdienst Rijk deed eerder onderzoek naar de rechtmatigheid van bestedingen in het kader van de vertrekregeling van de Belastingdienst, waarmee in 2016 een bedrag  van € 114 miljoen aan 'stimuleringspremie' is gemoeid. Volgens de ADR was slechts in elf gevallen sprake van onrechtmatigheid. Daarbij ging het om een bedrag van ruim zes ton. 

Staatssecretaris Wiebes hoopt dat met de verklaring van de Rekenkamer "het ontstane misverstand" is verholpen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.