Nieuws

IIA: Kleine beursfondsen missen internal auditfunctie

Kleinere beursfondsen beschikken nog zelden over een internal auditfunctie. Tegelijk neemt het aantal beursgenoteerde ondernemingen met een internal auditfunctie toe. Dat blijkt uit onderzoek van Nyenrode, in opdracht van het Instituut van Internal Auditors (IIA).

Organisaties zonder internal auditfunctie (IAF) lopen het risico dat ze geen volledig inzicht hebben in de effectiviteit van hun processen van risicomanagement, beheersing en governance. Ook missen ze onafhankelijk en deskundig inzicht voor het bestuur en de raad van commissarissen (rvc) en mogelijkheden tot organisatieverbetering.

Te klein

Waar bij grotere beursgenoteerde ondernemingen steeds vaker een IAF wordt ingevoerd, stellen kleinere beursfondsen dat zij zichzelf hiervoor te klein vinden. Tegelijk wordt in de jaarverslagen van kleine vennootschappen vaak niet of onvoldoende uitgelegd of en waarom een IAF ontbreekt.

De onderzoekers van Nyenrode Business Universiteit, drs. Robert Bogtstra en drs. Remko Renes, stellen dat organisaties nooit te klein zijn voor een internal auditfunctie, zolang de ambities maar passen bij de grootte en het doel van de organisatie. Er hoeft geen hele interne auditafdeling voor te worden ingericht; kleine organisaties kunnen ook kiezen voor outsourcing.

Toename auditactiviteiten

De algemene trend is wel dat het aantal beursgenoteerde ondernemingen met een internal auditfunctie toeneemt. Mede naar aanleiding van de herziene Corporate Govenance Code heeft een aantal organisaties al aangegeven in de loop van 2017 te starten met een eigen internal auditfunctie.

In het onderzoek is ook gekeken naar welke internal auditactiviteiten worden uitgevoerd. Ook bij organisaties zonder IAF wordt gewerkt aan versteviging van de interne beheersing en meer nagedacht over ‘tweedelijns’ activiteiten, zoals risk management en internal control. Verder worden steeds meer internal audit ’deelactiviteiten’ uitgevoerd, zoals het vaststellen van de effectiviteit van een control framework.

Comply or explain

De onderzoekers pleiten voor transparantie over opzet en werkwijze van de IAF. Organisaties moeten uitleggen hoe de IAF is ingericht, er naar handelen (comply) of uitleggen wanneer ze hier niet aan willen of kunnen voldoen (explain). Alleen zo kunnen stakeholders zich een goed beeld vormen van de bijdrage van de internal auditfunctie aan de organisatie.

De onderzoeksresultaten zijn eerder deze maand gepresenteerd tijdens het jaarlijkse IIA Congres.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.