Nieuws

KNB start consultatie over fraudepreventie

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is een consultatie gestart over de maatschappelijke rol van notarissen bij fraudepreventie.

In de notitie De maatschappelijke positie van de notaris in het rechtsverkeer – Focus op fraudepreventie zet de beroepsorganisatie uiteen hoe zij die rol ziet, wat de maatschappij hierbij van notarissen mag verwachten en welke rol de KNB hierbij voor zichzelf ziet weggelegd. De KNB is benieuwd hoe hier tegenaan wordt gekeken en vraagt daarom om reacties van leden en stakeholders.

"Het notariaat vervult een maatschappelijke functie. Het voert wettelijke taken uit, gericht op rechtszekerheid en hieruit voortvloeiende (economische) rechtsbescherming. In Notaris 2.0, de strategische agenda 2015-2020 van de KNB, ligt de focus onder meer op herpositionering en zichtbaarder maken van de maatschappelijke rol en waarde van het notariaat, bijvoorbeeld waar het gaat om het voorkomen van fraude. De KNB vindt dat de notaris een rol – veelal aangeduid als poortwachtersrol – kan en moet spelen bij de voorkoming van fraude, waarmee hij invulling geeft aan zijn maatschappelijke rol en relevantie", aldus de KNB.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.