Nieuws

Omzetgroei zakelijke dienstverleners weer hoger

De omzet van de zakelijke dienstverleners steeg in het eerste kwartaal van 2017 met 6,9 procent. De omzetgroei in het eerste kwartaal van 2017 is sterker dan in de voorgaande twee kwartalen.

De omzet neemt weliswaar al sinds het vierde kwartaal van 2013 onafgebroken toe, maar sinds het vierde kwartaal van 2015 was er wel sprake van afzwakkende omzetgroei. Dit meldt het CBS in de kwartaalmonitor zakelijke dienstverlening.

Omzetgroei en optimisme bij architecten, ingenieurs en hoveniers

De architecten, ingenieurs en hoveniers hadden binnen de zakelijke dienstverlening de grootste omzetgroei in het eerste kwartaal van 2017. De omzet van de architecten steeg met 8,1 procent ten opzichte van een jaar eerder en die van de ingenieurs met 6,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet van de hoveniers nam met 10,3 procent het meest toe.

Voor de architecten en ingenieurs was dit een continuering van een langdurige periode van groei, nadat deze ook het hardste getroffen waren door de crisis. De omzet van de architecten is tien kwartalen op rij gestegen, die van de ingenieurs zestien kwartalen op rij. Voor de hoveniers was dit het derde kwartaal op rij met omzetgroei.

De architecten, ingenieurs en hoveniers zijn optimistisch over het tweede kwartaal 2017. De meest positieve verwachting betreft de omzet.

Lagere groei administratieve dienstverlening

De administratieve dienstverleners (zoals accountants en belastingadviseurs) hebben in het eerste kwartaal van 2017 een omzetgroei van 3,4 procent geboekt. Dit is een lagere groei dan in het vierde kwartaal van 2016 en ook lager dan in het eerste kwartaal van vorig jaar, toen de groei respectievelijk 3,7 en 5,8 bedroeg. In het eerste kwartaal van 2017 gingen negen bedrijven failliet in de administratieve dienstverlening, precies hetzelfde aantal als in het voorgaande kwartaal.

Negatieve omzetverwachting juridische en administratieve dienstverlening

Ondernemers in de juridische en administratieve diensten zijn negatief in hun verwachtingen voor hun omzet in het tweede kwartaal. Per saldo voorziet 6 procent een omzetdaling. Ook de verwachtingen met betrekking tot de verkoopprijzen zijn negatief. Per saldo voorziet 5 procent van de ondernemers een daling van de
verkoopprijzen.

Over het economisch klimaat en de personeelssterkte zijn ondernemers wel positief. Per saldo verwacht 13 procent van de ondernemers in de juridische en administratieve
diensten een verbetering van het economisch klimaat. Het saldo van de verwachtingen voor de personeelssterkte staat op plus 5 procent. Juridische en administratieve dienstverleners behoren hiermee tot de minst positief gestemde branches binnen de zakelijke dienstverleners.

» Kwartaalmonitor Zakelijke dienstverlening, eerste kwartaal 2017

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.