Nieuws

Pieter Jongstra herkozen als voorzitter NBA

Pieter Jongstra is door de ledenvergadering van de NBA op 19 juni met grote meerderheid van stemmen herkozen als voorzitter van de beroepsorganisatie. Diana Clement werd herkozen als plaatsvervangend voorzitter. Nieuwe bestuursleden zijn Jan Wietsma en Marianne van der Zijde.

Jongstra noemde in zijn jaarrede herstel van vertrouwen in het accountantsberoep als eerste prioriteit, ook voor het komende jaar. “Voor mij is elk incident, elke negatieve krantenkop een incident van de sector. Het raakt mij, ook al heb ik er niets mee te maken. En dat hoor ik van velen van u.” Herstel van vertrouwen helpt ook bij het vinden van gemotiveerde jonge accountants en zo bij het oplossen van wervingsproblemen binnen de sector, aldus de NBA-voorzitter. Jongstra ervaart ondanks discussies over de tegenstellingen in het beroep ook “dat er groot draagvlak is om vanuit gemeenschappelijkheid aan dat collectieve belang te werken”.

Temidden van alle verbeterplannen en –maatregelen is de sector al veel sterker dan enkele jaren geleden, zei Jongstra: “Ik hoor vaak van collega’s ‘we werken nu in een volstrekt ander kantoor en in een andere cultuur dan vijf jaar geleden’.” Bij het overzicht van alle activiteiten stelde de voorzitter dat hij nog zo’n negentig collega’s moet “overtuigen” om ook de beroepseed af te leggen. Meer dan 99,5 procent van de actieve leden heeft dat inmiddels gedaan.

Niet alles was echter koek en ei, aldus Jongstra, die met “gemengde gevoelens” terugkeek op het afblazen van de ALV in december 2016 en het besluit om de governanceplannen van de beroepsorganisatie uit te stellen tot na afronding van het nu lopende visieproces. “We hebben er van geleerd nog beter en diepgaander het draagvlak te peilen en daar houden wij in het visieproces rekening mee.”

Nieuwe bestuursleden

De 125 stemgerechtigde leden in het Spant! in Bussum kozen vervolgens voor Jan Wietsma en Marianne van der Zijde als nieuwe leden van het NBA-bestuur. Wietsma (“ik vind wel eens wat en dat leest u dan terug”) had zichzelf gekandideerd “omdat we als beroep voor belangrijke veranderingen staan”. Van der Zijde zag het “als een eer om mee te mogen sturen aan de beroepsorganisatie, om zo de maatschappelijke rol van de accountant ook in de toekomst gestalte te geven”. Beide nieuwe bestuursleden werden met grote meerderheid van stemmen gekozen. Ook de herbenoeming van Diana Clement en Pieter Jongstra kreeg grote instemming van de aanwezige leden (resp. 83 en 86 procent van de stemmen voor).

Marc Eggermont, Sietze Groustra en Gabriël van de Luitgaarden namen tijdens de ALV afscheid als bestuurslid. Voorzitter Jongstra dankte alle drie voor hun betrokkenheid en grote inzet voor het bestuurswerk van de NBA.

Voor het eerst voerde ook de controlerend accountant van de NBA, Wilfred Castricum van RSM, het woord tijdens de ALV. NBA-directeur Berry Wammes gaf een update van het visietraject. Tijdens de eerste fase na het uitbrengen van het inspiratiedocument van de ‘Arenagroep’ is in de afgelopen maanden tijdens 27 bijeenkomsten met zo’n duizend leden gesproken over hun visie op de toekomst van het beroep. Belangrijkste signaal daaruit richting de NBA: “Blijf doen wat je doet, maar verleg de prioriteiten en organiseer het anders.” In de zomer gaan enkele werkgroepen aan de slag voor een verdieping van het visietraject.

Loftrompet

Aan het slot van de ledenvergadering werden twee leden wegens hun bijzondere inzet in het zonnetje gezet. Pieter de Kok (Coney) en John Weerdenburg (Auxilium) ontvingen allebei de zogenaamde ‘loftrompet’ uit handen van voorzitter Jongstra. Die roemde De Kok als vernieuwer van het beroep, onder andere zichtbaar door zijn rol als voortrekker van de eerdere vernieuwingsbeweging Tuacc en recent als lid van de Arenagroep. Weerdenburg was volgens Jongstra een “kritisch volger, maar met hart voor het beroep en het hart op de tong”.

» Download de speech van Pieter Jongstra

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.