Nieuws

'Rvc Imtech weigerde brief KPMG over fraude'

De raad van commissarissen van Imtech heeft in december 2012 geweigerd een brief in ontvangst te nemen van huisaccountant KPMG over mogelijke fraude. Dat bleek gisteren tijdens het kort geding in Amsterdam tussen de curatoren van het in 2015 gefailleerde installatiebedrijf en KPMG, zo meldt de Telegraaf.

Uit onderzoek van de krant blijkt dat in de brief melding wordt gemaakt van mogelijke fraude met een geldwissel ter waarde van bijna 150 miljoen euro. Imtech had de wissel geboekt als 'cash equivalent', maar het bedrijf kon in werkelijkheid niet over het geld beschikken. Daarnaast bevatte de brief andere alarmerende signalen, bevestigt Martine Frijlink tegenover de krant. Frijlink was destijds bestuurslid en risk officer van KPMG, waar zij in 2014 vertrok.

De weigering van de commissarissen om de brief in ontvangst te nemen noemt ze tekenend voor Imtech indertijd. "Onze accountant was onthutst. Er was sprake van een algehele lethargie van die commissarissen. Zo van: 'Slecht nieuws? Daar hebben we geen zin in.' Er zaten daar slapjanussen." KPMG wilde de brief aanvankelijk niet ter beschikking stellen, maar overlegde de brief afgelopen maandag alsnog aan de curatoren.

Met het kort geding dat gisteren diende willen de curatoren van Imtech afdwingen dat KPMG het niet-geanonimiseerde boetebesluit van de AFM overhandigt. De toezichthouder legde KPMG vorig jaar een boete van ruim 1,2 miljoen euro op wegens tekortkomingen bij controles. In het boetebesluit zijn de namen van de betreffende bedrijven onleesbaar gemaakt. De curatoren zijn er echter zeker van dat Imtech daarbij zit.

KPMG zette gisteren in een document uiteen waarom het kantoor het boetebesluit niet wil overhandigen. Het gaat hier volgens KPMG om een principekwestie, die raakt aan "de kern van het toezicht en de kern van de vertrouwelijke relatie tussen KPMG en de AFM als toezichthouder". De uitspraak volgt over een maand.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.