Nieuws

Tuchtklacht tegen oud-bestuursvoorzitter Baker Tilly Berk om fiscale constructie

Het Openbaar Ministerie heeft een tuchtklacht ingediend tegen Romke van der Veen, oud-bestuursvoorzitter van Baker Tilly Berk. Van der Veen was tot en met 2012 controlerend accountant van een onderneming in woondecoratie, die gebruikmaakte van een door het kantoor opgezette internationale belastingconstructie.

Dat meldt de Volkskrant. In 2014 stapte Van der Veen op als bestuursvoorzitter, naar aanleiding van "mogelijke betrokkenheid bij een fiscaal ontoelaatbare structuur voor een directeur-grootaandeelhouder", zo maakte Baker Tilly Berk destijds zelf bekend. Hij bleef wel partner bij het kantoor.

In 2016 werden de zaken tegen de oud-bestuursvoorzitter en een ex-partner van Baker Tilly Berk geseponeerd wegens gebrek aan bewijs voor betrokkenheid bij de dubieuze fiscale constructie. Maar volgens het OM was de controle van de woondecorateur onder de maat en heeft Van der Veen geen melding gemaakt van mogelijk witwassen. Daarom startte het OM een tuchtzaak tegen de oud-bestuursvoorzitter en een ex-partner. De zaak dient vrijdag voor de Accountantskamer. Baker Tilly Berk en de oud-bestuursvoorzitter wilden geen commentaar geven tegenover de krant.

Het OM doet nog onderzoek naar het kantoor vanwege de belastingconstructie. Daarin zijn een aantal voormalig medewerkers en de betreffende ondernemer verdachten. Volgens de Volkskrant doet justitie alleen onderzoek naar dit geval, omdat er over andere ondernemers geen concrete aanwijzingen zijn en Baker Tilly Berk weigerde om de namen te geven van andere Nederlandse ondernemers die gebruik maakte van internationale fiscale constructies.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.