Nieuws

Wet DBA langer opgeschort

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) blijft langer opgeschort. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft besloten de handhaving tot in ieder geval 1 juli 2018 uit te stellen.

De wet was eerder al tot 1 januari 2018 opgeschort na felle kritiek. Veel opdrachtgevers vonden de nieuwe regels onduidelijk, waardoor zzp'ers opdrachten verloren.

De opschorting betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking. Dat geldt niet voor kwaadwillenden.

De Wet DBA is bedoeld om een beter onderscheid te kunnen maken tussen zzp'ers en mensen in loondienst, en om verkapte dienstbetrekkingen van zelfstandigen tegen te gaan. Maar er bleven onduidelijkheden omdat de arbeidswetgeving niet meer past bij de huidige praktijk voor opdrachtgevers en opdrachtnemers. Een nieuw kabinet kan de kwestie aanpakken. Opdrachtgevers en opdrachtnemers moeten voldoende tijd krijgen om hun werkwijze zo nodig aan te passen, aldus Wiebes.

De handhaving richt zich nu eerst op de ernstigste gevallen. Het gaat daarbij dus niet om een zelfstandige professional bij wie er ruis is over de gezagsrelatie, meldt de bewindsman. Het gaat wel om gevallen waarin opdrachtgevers "opereren in een context van opzet, fraude of zwendel".

Bron: ANP / ministerie van Financiën

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.