Nieuws

114 corporaties krijgen uitstel voor aanleveren dVi

Het is meer dan honderd woningcorporaties niet gelukt de verantwoordingsinformatie (dVi) en WOZ-waarden vóór de deadline 1 juli 2017 naar de Autoriteit woningcorporaties (Aw) te sturen. 136 woningcorporaties vroegen uitstel voor het aanleveren van dVi.

De Aw verleende dat uitstel in 114 van de gevallen. 26 corporaties kregen uitstel voor het aanleveren van de WOZ-waarden, 59 corporaties voor het aanleveren van het definitieve scheidingsvoorstel. Dat meldt corporatiekoepel Aedes op basis van cijfers van de Aw.

De meeste corporaties die uitstel vroegen deden dit omdat hun accountant de jaarrekening niet op tijd goedkeurde. Dit was een van de gevolgen van de complexiteit van de overgang op marktwaardering. Zo waren de verschillen in de marktwaarde van vastgoed in 2016 ten opzichte van 2015 lastig te onderbouwen bij corporaties die de basisversie van marktwaardering uit het Handboek Marktwaardering gebruikten.

Na overleg tussen Aedes, de Aw, het ministerie van BZK en de accountants werden die verschillen grotendeels verklaard. "Helaas leidde dit niet in alle gevallen op tijd tot een goedkeurende verklaring van de accountant, waardoor de corporaties de deadline voor dVi niet haalden", aldus Aedes. Vorige maand riep de organisatie accountants op "vaart te maken" bij het afgeven van een goedkeurende verklaring.

De woningcorporaties met uitstel moeten dVi en de WOZ-waarden uiterlijk 1 augustus 2017 inleveren. De Aw zal de kwaliteit van de gegevens voornamelijk in de maanden augustus en september controleren. "Het is daarbij nog maar de vraag of alle corporaties die deadline wel zullen halen: het is complexe materie en de vakantieperiode komt eraan", aldus de corporatiekoepel.

De Aw zal het jaarrekeningtraject in de zomermaanden met Aedes en de NBA evalueren en waar mogelijk optimaliseren, "om deze situatie in de toekomst te voorkomen".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.