Nieuws

'Accountants goed gepositioneerd in veranderende fiscale wereld'

Accountants vervullen een belangrijke rol in een wereld waarin de fiscale wetgeving door allerlei ontwikkelingen snel verandert.

Dat schrijft Accountancy Europe (AE) in de position paper 'The role of professional accountants in tax'. De nieuwe position paper bouwt voort op een publicatie uit 2015, 'The accountancy profession and taxation: doing the right thing'.

AE, de Europese koepel van beroepsorganisaties van accountants ,erkent dat recente schandalen zoals LuxLeaks, Panama Papers en de Malta Leaks ervoor hebben gezorgd dat fiscale regelgeving hoog op de agenda staat van veel beleidsmakers in Europa. Volgens AE kunnen en moeten accountants een belangrijke rol spelen in de verschillende belastingsystemen.

Tax planning

De position paper probeert in duidelijke taal te omschrijven waar de grenzen liggen van het fiscale advies dat accountants kunnen geven, en de plichten die een accountant hierbij heeft, zoals het melden van mogelijke illegale praktijken. "Er is een mate van tax planning die prima door de beugel kan, maar belastingadvies is een heel spectrum dat loopt van interpretaties van de regelgeving die onbetwist zijn door de autoriteiten tot interpretaties van regelgeving die geen stand houden bij een inspectie of in de rechtszaal. In het laatste geval kan er schade ontstaan aan de reputatie van de belastingplichtige en de adviseur." AE raadt accountants daarom aan op altijd goed op de hoogte te zijn van wat er in het publieke debat als omstreden wordt gezien, omdat zich daar vaak de grootste risico's bevinden.

Belastingparadijzen

Verder vindt AE ook dat accountants niet mee moeten gaan in fiscale constructies die misschien technisch legaal zijn, maar duidelijk ingaan tegen de 'geest' van de wet. "Accountants moeten geen fiscale constructies bedenken of aanbevelen die duidelijk andere resultaten opleveren dan wat de autoriteiten zouden willen zien, of andere ingewikkelde constructies die gebruik maken van mazen in de wet, of mismatches tussen verschillende regelgeving of jurisdicties exploiteren."

Toch hebben accountants weleens te maken met klanten die compleet legaal opereren, maar die zich wel bedienen van zakelijke constructies die omstreden zijn in de publieke arena. In zo'n geval adviseert AE om de belastingplichtige goed te informeren over de reputatierisico's, zodat de klant een goed geïnformeerde keuze kan maken. Volgens AE wordt er tegenwoordig vooral kritischer gekeken naar het gebruik van belastingparadijzen en het gebruikmaken van structuren waarbij de uiteindelijk belanghebbende niet bekend is. Verder wijst AE erop dat accountants zich moeten afvragen of het commercieel wel te rechtvaardigen is om niet-transparante constructies toe te passen, vanwege de grote risico's voor zowel de klant als de accountant.

Artificiële intelligentie

AE kijkt ook naar de toekomst, waarin artificiële intelligentie een steeds grotere rol zal spelen. Volgens de koepelorganisatie kunnen accountants vanwege hun ethische code in de toekomst vooral een belangrijke rol spelen bij het beoordelen van algoritmes die gebruikt gaan worden voor belastingadvies. De accountant zal dan vooral als externe partij de systemen continu monitoren, en controleren of alles nog volgens de regels functioneert.

Position Paper Accountancy Europe: 'The role of professional accountants in tax'

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.