Nieuws

Aedes wil oob-grens corporaties naar 10.000 woningen

Aedes wil dat de grens waarbij woningcorporaties worden aangemerkt als organisatie van openbaar belang (oob) verder wordt verhoogd naar 10.000 woningen.

Deze week besloot minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën de beoogde oob-grens op te hogen van 1.500 naar 2.500 woningen, op aandringen van de NBA en Aedes. De corporatiekoepel is blij met dat besluit, maar had liever gezien dat de grens nog verder was opgetrokken naar 10.000 woningen, vanwege de extra administratieve lasten voor deze groep relatief kleine corporaties. Met de toezegging van Dijsselbloem vallen nog steeds 206 van de 350 woningcorporaties onder het zwaardere controleregime.

"De oob-status geldt voor beursgenoteerde bedrijven, en dat is toch echt een andere schaal dan de kleine corporaties. Vaak zijn het corporaties met 25 mensen in dienst. Vergelijk het met pensioenfondsen. Daar is de grens voor de oob-status gelegd op fondsen met een vermogen van tien miljard euro. Daar werken al gauw tweehonderd mensen", aldus Aedes-voorzitter Marnix Norder.

De toekenning van de oob-status aan woningcorporaties is onderdeel van het ontwerp van het Besluit aanwijzing van organisaties van openbaar belang (oob) als bedoeld in de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta). Daarin wordt geregeld dat naast corporaties ook netbeheerders, drie instellingen voor wetenschapsbeleid (KNAW, NWO en de Koninklijke Bibliotheek) en grote pensioenfondsen als oob's worden aangemerkt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.