Nieuws

AFM: Value8 is in overtreding

Investeringsmaatschappij Value8 is officieel in overtreding van de regels van goed ondernemingsbestuur. Dat bevestigt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aan De Financiële Telegraaf (DFT).

Value8 heeft nog altijd geen gecontroleerde jaarrekening gepubliceerd. Dat moet gebeuren binnen vier maanden na afloop van het boekjaar. Het bedrijf van oud-VEB-voorman Peter Paul de Vries moet zorgen dat de gecontroleerde jaarrekening binnen zes maanden bij de AFM wordt gedeponeerd. Anders volgt mogelijk een boete of waarschuwing, aldus een woordvoerder van de toezichthouder in DFT. 

Procedure

Over de hoogte van een eventuele boete doet de AFM tegenover de krant geen verdere uitspraken. De toezichthouder wil alleen de procedure toelichten en gaat niet in op specifieke gevallen zoals Value8.

Volgens die procedure kan de AFM op basis van de Wet financieel toezicht (Wft) bij het niet tijdig algemeen verkrijgbaar stellen of deponeren van de financiële verslaggeving een aanwijzing, last onder dwangsom of een bestuurlijke boete opleggen. De AFM kan ook met de partij afspreken dat ze op korte termijn alsnog hun cijfers laten controleren. 

Uitstel

Value8 stelde eerder de verschijning van haar jaarverslag een aantal keren uit en schrapte uiteindelijk het vaststellen van de jaarrekening van de agenda tijdens de jongste aandeelhoudersvergadering.

Controlerend accountant Mazars gaf eerder aan dat het verstrekken van een accountantsverklaring voor Value8 afhankelijk is van nadere informatie omtrent dochterbedrijf BK Group. Dat bedrijf kwam in opspraak wegens mogelijk meewerken aan belastingontduiking en witwaspraktijken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.