Nieuws

Arnold Schilder: 'Wouter Bos verspreidde fake news over mij in de media'

Wouter Bos heeft voormalig DNB-directeur Arnold Schilder niet gevraagd om af te zien van zijn omstreden vertrekbonus, terwijl Bos dit destijds wel zo verkondigde in de media.

Dat zegt Arnold Schilder, die in 2008 directeur toezicht was van De Nederlandsche Bank (DNB) toen de kredietcrisis uitbrak. Schilder, sinds 2009 voorzitter van de International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) en voorzitter van het NIVRA in 1994-1995, praat in een interview met het christelijke magazine De Nieuwe Koers over zijn ervaring als DNB-directeur tijdens de kredietcrisis.

In het interview vertelt Schilder onder meer over twee weekenden waarin hij ABN Amro en Fortis van de ondergang probeerde te redden. "Gelukkig lukte het het vertrouwen te herstellen. Toen ik de maandagmorgen daarop in Almere fietste, zag ik iemand bij een geldautomaat pinnen en een ander had bloemen gekocht. Alles werkte nog! Het had heel anders kunnen aflopen…".

Fake news

Schilder vertrok bij DNB kort na de reddingsoperaties rondom de twee banken. In de media kreeg hij destijds de nodige kritiek te verduren, omdat hij een grote vertrekbonus van DNB zou hebben ontvangen. "Dat was niet zo, het ging om de reservering voor een VUT-regeling en die stond al jaren in onze jaarverslagen", zegt Schilder.

Bos wees er destijds in de media op dat hij er sinds zijn aantreden als minister van Financiën alles aan had gedaan om beloningen bij de centrale bank aan te passen. In het geval van de twee directieleden kwamen er volgens Bos "onderhandelingen en advocaten aan te pas", maar zonder resultaat.

Volgens Schilder had Wouter Bos hem kunnen helpen door in de media te vertellen dat het een "heel ordentelijke regeling" was, maar dat deed Bos niet, omdat dat politiek "een brug te ver was". Daar had Schilder nog wel begrip voor, maar kort daarop ging Bos volgens de oud-DNB-directeur een stap te ver. "In plaats daarvan zei hij in de media dat hij tevergeefs een beroep op mij had gedaan om af te zien van een vergoeding. Dat klopt niet. Er is nooit zo'n poging geweest. Tegenwoordig zouden we dat fake news noemen", aldus Schilder.

Steun

Na zijn vertrek bij DNB werd Schilder verweten een slechte toezichthouder op de banken te zijn geweest. Hij zegt de kritiek te begrijpen, maar had gehoopt dat de commissie-De Wit (belast met de parlementaire enquête over de kredietcrisis) meer begrip had getoond voor de positie van Schilder op dát moment: "Ik begrijp hun kritiek, maar met de kennis van toen deden we wat we konden. Het navrante was: we kregen geen enkele politieke steun om ons als toezichthouders uit te spreken tegen agressieve overnames van banken. Toenmalig president van de Nederlandsche Bank Nout Wellink heeft die steun zeer expliciet gevraagd aan Wouter Bos."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.