Nieuws

Coney presenteert visiedocument 'Assurance every day'

Accountantskantoor Coney heeft een eigen visiedocument opgesteld. In de publicatie 'Assurance every day, for all relevant stakeholders' schetsen Pieter de Kok en Marco Hill hun visie op ontwikkelingen binnen het business assurance-domein.

Volgens de auteurs is het bewaken van de strategische doelstellingen, kritieke bedrijfsprocessen en transactiestromen een proces dat steeds meer continu plaatsvindt. “Welke interessante kansen liggen er voor externe accountants?” en “hoe komen continuous monitoring en continuous auditing samen in een datadriven wereld?” De opstellers noemen dit “uitdagende vragen voor een vakgebied dat sinds de jaren dertig van de vorige eeuw niet veel veranderingen of innovaties gekend heeft.”

Zwart-wit foto

De Kok en Hill stellen dat een jaarrekening anno nu nog altijd “vergelijkbaar is met een zwart-wit foto gemaakt met een Leica camera”. Tegelijk biedt de huidige technologie volop kansen voor een “transformatie van onze sector naar assurance every day”.

Veel bedrijven laten nog kansen liggen om nuttige informatie uit data te halen. Volgens Coney is het tijd voor “betekenisvolle assurance”. Het accountantsberoep kan de omslag daarheen niet alleen maken, maar moet alle partijen in de keten betrekken. “Van IT-architecten tot raden van bestuur en commissarissen, van IT-auditors tot duurzaamheidsspecialisten en van data-scientists tot nieuwe-generatie-accountants.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.