Nieuws

Crowe Horwath Hongkong in de ban voor drie jaar

Crowe Horwath Hongkong mag de komende drie jaar geen bedrijven meer controleren die genoteerd zijn op een Amerikaanse beurs.

Dat meldt de Amerikaanse toezichthouder Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB).  De PCAOB heeft de sanctie opgelegd omdat Crowe Horwath HK bepaalde documenten, waaronder auditdocumenten, niet wil overhandigen in het kader van een onderzoek van de PCAOB naar een audit van het accountantskantoor bij een Chinees bedrijf.

De zaak is opmerkelijk, omdat Crowe Horwath HK zegt dat het Chinese ministerie van Financiën hen heeft gezegd dat het de documenten niet mag overhandigen zonder formeel verzoek van de PCAOB aan het ministerie van Financiën. Volgens de PCAOB is dat echter niet nodig.

Charles Chan, managing director bij Crowe Horwath Hongkong zegt in de Financial Times dat hij tweemaal is langsgeweest bij het Chinese ministerie van Financiën om te vragen of ze de documenten mochten overhandigen, maar tweemaal werd verteld dat de PCAOB de Chinese autoriteiten direct moet benaderen. "In een complex scenario als dit zitten wij gevangen tussen twee betonnen muren - aan de ene kant de PCAOB, en aan de andere kant het Chinese ministerie van Financiën", aldus Chan.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.