Nieuws

DNB en AFM: 'Geen noodzaak voor tipgeldregeling'

De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zien geen noodzaak voor het instellen van een tipgeldregeling om tipgevers die misstanden in de financiële sector melden te belonen.

Dat schrijven de twee instanties in een brief aan minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). De toezichthouders benadrukken dat "meldingen over misstanden in de financiële sector noodzakelijk zijn". Beide toezichthouders hebben een meldpunt waar medewerkers uit de financiële sector, beursgenoteerde ondernemingen, andere professionals, consumenten en beleggers terecht kunnen met meldingen over misstanden in de financiële sector.

DNB en de AFM hebben nu onderzocht of het wenselijk is om, in aanvulling daarop, over te gaan tot het uitkeren van tipgeld voor meldingen. Daarbij hebben DNB en de AFM het huidige instrumentarium ten aanzien van meldingen van misstanden beoordeeld en gekeken naar het beleid van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM] en de Belastingdienst. Tevens hebben DNB en de AFM de standpuntbepaling inzake tipgeld van de overige EU-lidstaten, alsmede de Verenigde Staten en Canada, bij het onderzoek betrokken.

Voldoende gelegenheid

Naar aanleiding van dit onderzoek concluderen DNB en de AFM "dat het huidige instrumentarium, dat mede zijn grondslag vindt in de Wet Huis voor Klokkenluiders, het Meldpunt Misstanden van DNB, het Meldpunt financiële Markten van de AFM, en de AFM Klokkenluidersregeling bij Marktmisbruik voldoende gelegenheid en waarborgen biedt aan tipgevers om misstanden op een ordentelijke en veilige manier te kunnen melden. DNB en de AFM zien derhalve geen noodzaak om over te gaan tot het instellen van een tipgeldregeling."

Morele plicht

Uit het vergelijkend onderzoek blijkt volgens DNB en de AFM dat het betalen van tipgeld, in aanvulling op de reeds bestaande meldpunten, niet per definitie leidt tot meer en betere meldingen. "DNB en de AFM zijn dan ook van oordeel dat het instellen van een tipgeldregeling ten behoeve van melders van misstanden in de financiële sector niet wenselijk is. DNB en de AFM zijn voorstander van de moreel ervaren plicht van marktpartijen om toezichthouders te attenderen op misstanden. Dit hoort geen financieel motief te zijn. DNB en de AFM zullen derhalve niet overgaan op toekenning van tipgeld", aldus de toezichthouders.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.