Nieuws

Eerste fase visieproces accountancy afgerond

Met een verslag over 'Een beroep met toekomst' heeft de NBA de eerste verbredende fase van haar visieproces afgerond. Het verslag vat de bevindingen samen uit ruim dertig bijeenkomsten en dialoogsessies met NBA-leden, over de toekomst van het accountantsberoep.

Wat blijft belangrijk? Wat bindt? En wat verwachten leden van hun beroepsorganisatie? Duidelijk is dat volgens de leden de maatschappelijke relevantie van het beroep onverminderd groot blijft. Ook in een gedigitaliseerde samenleving blijft  het bieden van zekerheid van belang en zal de maatschappij een beroep blijven doen op betrouwbare accountants. Accountant zijn staat voor een normenkader waarin ethiek en het bieden van kwaliteit voorop staat, aldus het verslag. Dat bindt, evenals de opleidingen tot accountant die alle leden gevolgd hebben en de kennis die ze blijven onderhouden.

Digitalisering

Daarnaast is men het erover eens dat de impact van digitalisering op het beroep groot is. Accountants moeten hun IT-kennis op orde hebben om risico's in de bedrijfsvoering te kunnen inschatten en kwaliteit in controles te bieden. Leden zien dat een verbreding van de zekerheidsverschaffing doorzet. Klanten willen zowel zekerheid over hun financiën, als ook over duurzaamheid, ICT of soft controls. Verder zullen de verschillen in functies en rollen van de accountant verder toenemen. De accountant kan als individueel professional steeds minder alles zelf. Dat noodzaakt tot meer onderlinge kennisdeling tussen accountants en tot multidisciplinaire samenwerking met andere vakgebieden.

Beroepsorganisatie

De toekomstige beroepsorganisatie moet volgens de leden stelling nemen, belangen behartigen en de dialoog aangaan. Daarnaast zou er bij de beroepsorganisatie aandacht en ruimte moeten zijn voor toenemende verschillen in functie en rollen. Houd bij dat alles echter de gemeenschappelijke basis in stand, zo gaven de leden mee. De beroepsorganisatie zou, in deze snel veranderende tijden, meer flexibiliteit en aanpassend vermogen moeten laten zien.

Verbreding, verdieping en verankering

In totaal bestaat het visieproces 'Een Beroep met Toekomst' uit drie fasen.

Fase 1 is gestart in het najaar van 2016, met de presentatie van het inspiratiedocument van de Arenagroep en vervolgens ruim dertig verbredende visiediscussies met leden.

Binnenkort start fase 2; deze staat in het teken van verdieping. In themagroepen worden betrokkenen en experts gevraagd mee te denken en te adviseren.

Fase 3 start vanaf januari 2018. Hierbij gaat het om verankering in een nieuw meerjarenplan, dat ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de ALV van juni 2018.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.