Nieuws

KPMG: 'Brexit bedreigt breakfast'

Door de brexit wordt het klassieke English breakfast, oftewel, een Engels ontbijtje, tot wel 13 procent duurder.

Dat heeft KPMG UK becijferd. Als het Verenigd Koninkrijk voor een zogenoemde 'hard brexit' kiest, dan vervallen de bestaande handelsakkoorden met de Britten. Dat betekent dat het VK waarschijnlijk weer onder de regels van de World Trade Organization (WTO) valt, en dat betekent dat de kosten voor geïmporteerde goederen omhoog gaan.

Het klassieke English breakfast bestaat uit een flinke lijst ingrediënten, waarvan bacon, eieren, bonen, worstjes, brood en sinaasappelsap de bekendste zijn. Onder meer de worstjes gaan in prijs flink omhoog, evenals boter, bacon en sinaasappelsap. Melk, eieren en brood komen momenteel vooral van Britse bodem, dus die producten blijven qua prijs gelijk.

"De Britse consument is gewend geraakt aan een continue beschikbaarheid van seizoensproducten evenals flinke kortingen. Het is logisch dat veel consumenten geen rekening hebben gehouden met de flinke impact die grenstarieven hebben op prijzen. Maar gezien de steeds kleinere marges die supermarkten op hun producten hebben, is het onwaarschijnlijk dat winkeliers de prijzen laag zullen kunnen houden", zegt Paul Martin, hoofd retail bij KPMG UK.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.