Nieuws

KPMG hoeft boetebesluit AFM niet te overhandigen aan curatoren Imtech

De curatoren van Imtech hebben bakzeil gehaald in een kort geding tegen KPMG. Volgens de rechter hoeft KPMG een boetebesluit van de AFM niet te overhandigen aan de curatoren.

Dat blijkt uit de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. De curatoren van Imtech probeerden via een kort geding af te dwingen dat KPMG een niet-geanonimiseerd Boetebesluit van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) overhandigt. De AFM legde KPMG vorig jaar een stevige boete op wegens tekortkomingen bij de controle van bedrijven. Over welke ondernemingen dat gaat is onduidelijk, omdat de namen in het boetebesluit met zwart onleesbaar zijn gemaakt. De curatoren denken dat Imtech daar bij zit.

De rechter heeft nu besloten dat het boetebesluit niet overhandigd hoeft te worden, omdat de "vertrouwelijkheid binnen de toezichtsrelatie" tussen KPMG en de AFM zwaarder weegt dan het belang van de curatoren. Die relatie is volgens de rechter niet alleen in het belang van KPMG, maar ook in het algemeen belang, zo redeneert de rechter. Organisaties zouden immers minder bereid zijn om vertrouwelijke informatie te delen met de toezichthouder als het niet zeker is dat die informatie vertrouwelijk blijft.

Incidentmeldingen

KPMG moet wel twee incidentmeldingen overhandigen aan de curatoren. Het gaat hier om twee concrete incidenten (onregelmatigheden) bij Imtech in Polen en Duitsland die KPMG in 2013 bij de AFM heeft gemeld. De rechter vindt dat deze incidentmeldingen relevant kunnen zijn voor de beoordeling door de curatoren van het handelen van bestuurders, commissarissen en KPMG, met het oog op eventuele aanspraken van Imtech en haar schuldeisers.

"Anders dan KPMG heeft bepleit, kan niet op voorhand worden gezegd dat gewichtige redenen aan verstrekking van deze bescheiden in de weg staan. Weliswaar kan een accountantsorganisatie in beginsel niet worden gehouden een afschrift te verstrekken van rapporten van de eigen afdeling 'quality control', omdat zij zonder vrees voor openbaarmaking onderzoek moet kunnen doen en haar gedachten moet kunnen vormen, maar voorshands is niet aannemelijk dat dit ook geldt voor de incidentmeldingen zelf", aldus de rechter.

Uitspraak Rechtbank Amsterdam

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.