Nieuws

Oob-grens woningcorporaties van 1.500 naar 2.500 verhuureenheden

Op basis van de consultatiereacties van de NBA en Aedes heeft minister Dijsselbloem de oob-grens voor woningcorporaties verhoogd van 1.500 naar 2.500 verhuureenheden.

Dat blijkt uit een brief van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) aan de Tweede Kamer. Van 4 april tot en met 1 mei 2017 is een ontwerp van het Besluit tot aanwijzing van organisaties van openbaar belang (oob) als bedoeld in de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) openbaar geconsulteerd. Dit ontwerp voorziet in de aanwijzing van woningcorporaties (toegelaten instellingen), netbeheerders, drie instellingen voor het wetenschapsbeleid (KNAW, NWO en de Koninklijke Bibliotheek) en grote pensioenfondsen als oob’s.

Verhoging

Bij die consultatie hebben de Nederlandse Beroepsorganisaties van Accountants (NBA) en de vereniging van woningcorporaties Aedes (Aedes) gepleit voor verhoging van de grens naar 2.500 verhuureenheden. De NBA en Aedes wijzen in dit verband op de reeds bestaande grens van 2.500 verhuureenheden in het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015. Woningcorporaties met meer dan 2.500 verhuureenheden zijn verplicht om een onafhankelijke controlfunctie in te stellen. Het zou in de ogen van de NBA consistenter zijn om bij deze grens aan te sluiten.

Aedes geeft in haar consultatiereactie aan dat een grens van 1.500 verhuureenheden te laag is, gelet op de beschikbare capaciteit van deze woningcorporaties. Ook vragen zij aandacht voor de problemen die kleinere woningcorporaties zouden gaan ondervinden bij het vinden van een geschikte accountant.

Niet bezwaarlijk

De minister is naar aanleiding van de consultatiereacties in overleg getreden met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Autoriteit woningcorporaties. "Naar aanleiding van dit overleg concludeer ik dat het verhogen van de voorgenomen grens van 1.500 naar 2.500 verhuureenheden niet bezwaarlijk is en dat dit beter aansluit bij de hiervoor genoemde grens in reeds bestaande regelgeving en bij het gevoerd debat in de Tweede Kamer met bijbehorende motie. In een nieuw ontwerp van het besluit, dat na het reces aan de Eerste en Tweede Kamer zal worden voorgehangen, zal daarom een grens worden gehanteerd van 2.500 verhuureenheden", aldus de minister.

» Brief minister Dijsselbloem

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.