Nieuws

PCAOB onderzoekt PwC in Italië vanwege fraude bij BT

De Amerikaanse accountancywaakhond is een onderzoek gestart naar de controle door PwC van de Italiaanse tak van British Telecom.

Dat meldt onder meer de New York Times. De Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) onderzoekt BT omdat het een notering aan de beurs in New York heeft. Ook de Britse toezichthouder, de Financial Reporting Council (FRC) is een onderzoek gestart naar het handelen van PwC, omdat het bedrijf ook daar aandelen verhandeld.

BT, het voormalige British Telecom, bleek begin dit jaar meer boekhoudproblemen te hebben dan gedacht. Er moest ruim 600 miljoen euro afgeboekt worden, driemaal zoveel als verwacht, zo bleek uit een winstwaarschuwing van het telecombedrijf.

De nieuwe cijfers kwamen toen onder meer voort uit een onderzoek dat KPMG deed naar de Italiaanse tak van het bedrijf. "Uit het onderzoek blijkt dat de reikwijdte en complexiteit van verkeerd gedrag in de Italiaanse tak van BT veel groter was dan aanvankelijk gedacht", aldus BT destijds in een verklaring.

Er zou jarenlang op grote schaal gesjoemeld zijn met de boekhouding bij de verkoop en inkoop, evenals factoring- en leasingtransacties. BT diende in april een aanklacht in tegen een aantal voormalige managers en andere personeelsleden vanwege onrechtmatig handelen. Volgens verschillende werknemers zou BT in Italiƫ al sinds 2013 stelselmatig met de cijfers hebben gesjoemeld.

BT maakte vorige maand bekend PwC, al sinds 1984 accountant van BT, aan de kant te zetten en in te ruilen voor KPMG.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.