Nieuws

Trustkantoren melden meer

Trustkantoren meldden in 2016 aanzienlijk meer ongebruikelijke transacties bij FIU-Nederland. Het aantal meldende kantoren steeg met ruim 65 procent.

Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) in de Nieuwsbrief Trustkantoren van juli.

Na een jaar van een afname van het aantal meldingen is in 2016 het aantal meldingen met bijna 90 procent significant gestegen. Deze meldingen zijn bovendien door meer trustkantoren gedaan (50) dan in de voorgaande jaren (30). Dit laat volgens DNB zien dat meer trustkantoren zich bewust zijn van hun verplichtingen. Ondanks deze positieve ontwikkeling is DNB van mening dat het aantal trustkantoren dat meldingen doet nog steeds te weinig is gezien het type dienstverlening en de omvang van de sector.

  2014 2015 2016
Aantal gemelde ongebruikelijke transacties 201 148 280
Aantal meldende trustkantoren 31 30 50

FIU-Nederland heeft op 9 juni een nieuwsbericht gepubliceerd waarin uitgebreid in wordt gegaan op de verplichting tot het melden van ongebruikelijke transacties. Het bericht is opgesteld in samenwerking met het Openbaar Ministerie en Holland Quaestor. In dit nieuwsbericht wordt onder meer een analyse gegeven van de gronden waarop transacties als ongebruikelijk worden beschouwd en zijn gemeld.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.