Nieuws

Vergrijpboete voor 'meldende' registeraccountant wegens btw-fraude

Een voormalig registeraccountant uit het zuidwesten des lands moet de fiscus ruim twee ton betalen, nadat zijn echtgenote eerder te weinig ob-omzet had aangegeven en btw had afgetrokken die niet was betaald. Dat zegt het Gerechtshof ’s Hertogenbosch in een onlangs gepubliceerd arrest.

De accountant en zijn vrouw hadden een accountants- en belastingadvieskantoor, waarvan zij het enige personeel waren. Nadat zij naar eigen zeggen twee keer een melding deden van een ongebruikelijke transactie kwamen zij in de problemen. Omdat iemand zijn naam had doorgespeeld aan cliënten over wie was gemeld, begonnen de twee cliënten civiele procedures om de schade te verhalen. De echtgenote van de accountant verwerkte in de administratie twee facturen wegens geclaimde schadevergoeding. Op de factuur uit 2006 stond 45.220 euro aan btw en op een factuur uit 2007 stond een btw-bedrag van 68.203,92 euro.

Na een boekenonderzoek zei de Belastingdienst dat over geclaimde schadevergoeding geen btw hoeft te worden betaald. De vrouw had de bedragen in de jaren 2006 tot en met 2008 dus ten onrechte in vooraftrek gebracht. Ook had zij namens het kantoor 19.478 euro te weinig ob-omzet aangegeven. De fiscus legde een naheffing op van 132.978 euro en een vergrijpboete van 50 procent.

Nadat de Belastingdienst het bezwaar hiertegen afwees, ging de accountant in beroep bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant. De rechtbank was niet ongevoelig voor het verweer dat een en ander niet met opzet was gebeurd en vond dat er geen sprake was van onbehoorlijk bestuur.

Los van de civiele procedures holde de gezondheid van de accountant en zijn vrouw namelijk achteruit. De vrouw kreeg in de nacht van 28 op 29 mei 2009 een herseninfarct, belandde in een rolstoel en is grotendeels  afhankelijk van anderen. Daardoor kon zij haar handelwijze niet toelichten, terwijl de accountant van niets zegt te weten.

In dezelfde periode bleek de accountant MS te hebben. Met zijn geringe arbeidsongeschiktheidsuitkering kan hij geen hulp betalen om uit de penarie te komen. Ondertussen lieten de cliënten die schade van hem claimden beslag leggen op het woon/werkhuis. Bij de onteigening van de woning in het najaar van 2009 bedreigde de accountant de burgemeester en moesten politieagenten hem in verzekering stellen. In 2010 schreef hij zich uit bij het NIVRA.

Pas ziek na vergrijp

In hoger beroep dingt de Ontvanger met succes het nodige af op het verhaal van de accountant. Zo blijkt uit derdenonderzoek dat de cliënten helemaal geen facturen hebben gestuurd, laat staan dat het kantoor die facturen heeft betaald. De vrouw heeft nepfacturen gemaakt op blanco briefpapier van de cliënten. En die cliënten claimden geen schadevergoeding wegens de MOT-melding, maar vanwege slordigheden in de administratie en belastingaangiften.

Volgens het Gerechtshof ’s Hertogenbosch kreeg de vrouw ook pas een herseninfarct nadat zij had gerommeld met de btw-aangiften. De accountant is persoonlijk aansprakelijk voor de belastingschuld. Als accountant had hij moeten zien dat de aansluitingen in de administratie niet deugden.

Bij het opleggen van de boete heeft de Belastingdienst de verdedigingsrechten van de accountant geschonden door hem niet te horen. De accountant heeft echter geen concreet argument of feit kunnen noemen dat tot een andere uitkomst had geleid. Om een andere reden haalt het hof toch 15 procent van de boete af: de procedure heeft in hoger beroep namelijk één jaar en vier maanden langer geduurd dan redelijk is.

Al met al moet de accountant 132.978 euro aan omzetbelasting betalen, 56.515 euro aan boete en 11.041 euro aan invorderingskosten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.