Nieuws

Wnt: Rector moet deel ontslagvergoeding terugbetalen dankzij accountant

De oud-rector van een openbare middelbare school in Veenendaal moet vijftienduizend euro terugbetalen aan de gemeente. Volgens de Wnt was zijn gouden handdruk te hoog. Dat zegt de Centrale Raad van Beroep.

De rector werd in 2014 ontslagen en kreeg daarbij negentigduizend euro bruto mee, wegens te derven inkomsten en te derven pensioenopbouw. De externe accountant van de gemeente wees de gemeente er "vanuit zijn signaleringsfunctie ten behoeve van de naleving van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (Wnt)" op dat dit vijftienduizend euro te veel was. Het College van B&W vorderde het "onverschuldigd betaalde" bedrag terug. 

De rector liet het er niet bij zitten, maar zijn bezwaar en beroep werden ongegrond verklaard. In hoger beroep voerde hij bij de Centrale Raad van Beroep onder meer aan dat B&W onzorgvuldig hebben gehandeld door klakkeloos het oordeel van de accountant te volgen. Ook viel de school in zijn optiek niet onder de Wnt en was hij geen topfunctionaris. 

Accountant had gelijk

De Centrale Raad van Beroep geeft de rector echter op alle punten ongelijk. De onafhankelijke accountant heeft een signaleringsfunctie inzake de Wnt. De partijen hebben uitgebreid gediscussieerd over de vraag of de accountant moest worden gevolgd. Het college heeft navraag gedaan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs en in samenspraak met de oud-rector vragen gesteld aan de eenheid Toezicht Wnt van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Al met al is het bestreden besluit dus voldoende zorgvuldig voorbereid. 

Een openbare school die in stand wordt gehouden door de gemeente Veenendaal is daarmee feitelijk onderdeel van de gemeente en valt dus onder de Wnt. Uit de wetsgeschiedenis en met name de Memorie van Toelichting blijkt bovendien dat voor alle OCW-sectoren het zwaarste regime van het bezoldigingsmaximum geldt. Daarbij maakt het niet uit of de openbare school in stand wordt gehouden door de gemeente of door een stichting of een openbare rechtspersoon. De school is ook niet te vergelijken met een gemeentelijke dienst. 

In zijn functie van rector was de ontslagene wel degelijk aan te merken als topfunctionaris in de zin van de Wnt. Volgens het managementstatuut was hij belast met de dagelijkse leiding van de gehele school. Hoewel binnen de school medewerkers verantwoordelijk waren voor bepaalde (deel)taken en de oud-rector de functie in de praktijk anders invulde, was hij eindverantwoordelijk en als enige formeel belast met de dagelijkse leiding van de gehele school.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.