Nieuws

Accountant piramidefonds Centurion geschorst

Een registeraccountant die diverse controleopdrachten voor het frauduleuze beleggingsfonds Centurion heeft verricht, is door de tuchtrechter voor drie maanden geschorst.

Dat meldt het Financieele Dagblad. De assistent van de accountant komt er vanaf met een waarschuwing. De registeraccountant, werkzaam bij VWGNijhof, zou zich volgens de tuchtrechter niet gehouden hebben aan de basisbeginselen van het accountantsvak, en niet integer noch zorgvuldig hebben gehandeld. Hij zou in de tuchtzaak ook op geen enkel moment inzicht hebben getoond in de ernst van zijn nalatigheid.

Klassiek piramidespel

De tuchtklacht werd in juni vorig jaar ingediend door de curator van Centurion en Stichting Beleggersbelangen Centurion. Centurion bleek na onderzoek van het OM een klassiek piramidespel te zijn, waarbij beleggers werden betaald met de inleg van nieuwe beleggers.

Beleggers hebben via Centurion van 2009 tot 2014 in totaal 33 miljoen euro geïnvesteerd in vakantiehuizen in Costa Rica. In de zomer van 2014 ging Centurion echter failliet en bleek al het geld van de beleggers te zijn verdwenen.

Verlengstuk

Volgens de tuchtklacht zouden de twee accountants van VWGNijhof een verlengstuk zijn geweest van de verkooporganisatie van Centurion, en tussen 2009 en 2014 telkens goedkeurende accountantsverklaringen hebben afgegeven, die ook gebruikt werden als marketingmateriaal bij het werven van nieuwe beleggers. Dit terwijl de goedkeurende verklaringen op basis van de cijfers volgens de stichting helemaal niet mogelijk waren, omdat Centurion geen deugdelijke boekhouding bijhield.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.