Nieuws

'Accountant speelde sleutelrol in zaak Henry Keizer'

Een accountant van EY zou niet onafhankelijk zijn geweest en stond het lange tijd toe dat de werkelijke waarde van het crematieconcern de Facultatieve verborgen werd gehouden.

Dat zou blijken uit onderzoek van journalistiek platform Follow The Money (FTM). Volgens FTM was de EY-accountant er van op de hoogte dat het bestuur van het bedrijf enorme bedragen van de balans wegmoffelde. De accountant lapte nadrukkelijk de wettelijke voorschriften en de beroepsregels die de onafhankelijkheid van een accountant moeten waarborgen aan zijn laars, aldus FTM. Dit maakte het uiteindelijk mogelijk dat Henry Keizer en zijn zakenpartners het bedrijf voor een schijntje van de werkelijke waarde konden overnemen.

Belangenverstrengeling

FTM gaat in een nieuw artikel in een serie over de zaak Keizer dieper in op het handelen van de accountant. Volgens FTM grijpt de accountant keer op keer niet in, terwijl er vele momenten zijn waarop er duidelijke signalen geweest zouden zijn van belangenverstrengeling, onbehoorlijk bestuur en gesjoemel met cijfers. Ook zou Keizer c.s. het criterium voor de deponering onterecht hebben gewijzigd van groot naar klein, waardoor er slechts zeer beknopte informatie over het bedrijf hoeft te worden gepubliceerd. De accountant had volgens FTM daarop in actie moeten komen, maar deed dit niet.

Publiekelijk beschadigd

Vorige week werd bekend dat de EY-accountant zich "publiekelijk beschadigd" voelt door de "politieke rel" rondom voormalig VVD-partijvoorzitter Henry Keizer. In mei diende Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) een tuchtklacht in tegen de EY-accountant.

Uit het verweerschrift van de accountant blijkt dat hij van mening is dat er in de media sprake geweest van "suggestie, niet van feiten". Verder is hij van mening dat de overname van het crematieconcern "conform de wet- en regelgeving in de jaarrekeningen was verwerkt" en dat hij dus niet nalatig is geweest bij de controle.

EY wil vooralsnog niet reageren op het onderzoek van FTM, vanwege de lopende tuchtzaak. De zitting staat gepland voor 22 september.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.