Nieuws

Explosieve groei van elektrische auto’s in de Randstad

Omdat elektrisch aangedreven auto’s steeds betaalbaarder worden krijgt de Randstad in de komende jaren te maken met een explosieve groei van zulke auto’s. In Den Haag en Rotterdam zal het aantal auto's met een stekker binnen twee jaar verdubbelen. In Amersfoort en Utrecht is dat binnen vier jaar, zo is de verwachting.

Dat blijkt uit onderzoek van netbeheerder Stedin, Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit) en kenniscentrum ElaadNL. Nu diverse automerken meer betaalbare elektrische auto's op de markt brengen is een hoog inkomen minder belangrijk voor de aanschaf. Dat stuwt de verkoop. In het eerste halfjaar van 2017 werden volgens belangenvereniging RAI tachtig procent meer volledig elektrische auto’s verkocht dan het jaar daarvoor. Dat heeft ook alles te maken met de gunstige fiscale voorwaarden.

Amsterdam is in het onderzoek buiten beschouwing gelaten, omdat daar veel leasemaatschappijen zijn gevestigd die veel elektrische auto's in hun vloot hebben. Dat geeft een vertekend beeld van het aantal elektrische auto's in de hoofdstad.

Run op nieuwe Tesla

De onderzoekers wijzen op de run die is ontstaan op de nieuwe Tesla Model 3 die onlangs werd geïntroduceerd. De Model 3 is bedoeld voor een breder publiek; de auto gaat vanaf 35.000 dollar kosten. Dagelijks worden wereldwijd gemiddeld 1800 bestellingen voor het nieuwe model geplaatst. De onderzoekers verwachten dat in steden als Utrecht, Den Haag en Amersfoort, gelet op inkomen, leeftijd en percentage leaserijders, bijna de helft van het aantal nieuwe elektrische auto’s een Tesla Model 3 zal zijn. Dat wordt dus een eentonig beeld in de Vinexwijken.

Ook andere autofabrikanten richten zich steeds meer op de productie van elektrische auto's. Zo heeft Volvo deze zomer aangekondigd dat elk nieuw model dat vanaf 2019 wordt geïntroduceerd voorzien is van een elektromotor; deels geheel elektrisch, deels hybride.

Stroom

Netbeheerders zoals Stedin willen graag weten waar potentiële ‘e-rijders’ wonen en waar dus in de toekomst meer laadpalen nodig zijn. Elektrische auto’s gebruiken bij het opladen relatief veel stroom, soms wel met een vergelijkbaar energieverbruik van tien huishoudens tegelijk. Meer elektrische auto’s in het straatbeeld leidt tot meer vraag naar laadpalen. De capaciteit van het lokale elektriciteitsnet moet voldoende zijn om dit op te vangen. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.