Nieuws

'OM vervolgt accountant wegens faciliteren miljoenenfraude'

Het Openbaar Ministerie vervolgt een accountant die actief is in de zorgsector vanwege mogelijke betrokkenheid bij het vervalsen van meerdere accountantsverklaringen van een zorginstelling in Rotterdam.

Dat meldt het Financieele Dagblad. De accountant zou door tekortkomingen in controlewerkzaamheden en "betrokkenheid bij het vervalsen van meerdere accountantsverklaringen" miljoenenfraude met zorggeld hebben gefaciliteerd en schuldeisers in het faillissement van Zorg Stichting Vivence (ZSV) hebben benadeeld. Hij zou volgens het FD in de afgelopen jaren bij minstens twintig zorginstellingen controlerend accountant zijn geweest. Volgens de curatoren is het de eerste keer dat het OM een accountant voor betrokkenheid bij het vervalsen van een controleverklaring vervolgt. 

Dure leaseauto's

De vervolging van de accountant komt voort uit het strafrechtelijk onderzoek van het OM naar de directeur van ZSV en diens vriendin. Directeur Darryl N. zou miljoenen onterecht verkregen euro's in een paar jaar tijd over de balk hebben gesmeten aan luxe vakanties, appartementen en auto's. Er zouden ook meerdere familieleden op de loonlijst van ZSV hebben gestaan, zonder medeweten van de rest van het personeel. Die familieleden reden haast allemaal in dure leaseauto's, die werden betaald door ZSV. ZSV ging in februari van dit jaar failliet.

Vastgoedverhuur

De accountant wordt er volgens het Financieele Dagblad van beschuldigd met opzet een dochteronderneming van ZSV, genaamd ZSV Wonen II, nooit in de controle te hebben meegenomen. Die dochteronderneming, waar Darryl N. ook aan het hoofd stond, verhuurde vastgoed van particulieren aan moederbedrijf ZSV voor een veel hogere huurprijs dan dat de particulieren kregen. Het geld dat ZSV Wonen II daarmee verdiende werd vervolgens doorgesluisd naar Darryl N. en zijn vriendin. Op papier verdiende Darryl N. bijna 67.000 euro, maar in werkelijkheid ving hij ruim zes ton. 

De accountant zegt vanaf zijn vakantieadres tegen het FD dat zijn controleverklaring gebaseerd was op de gegevens die ZSV aanleverde. Die gegeven waren volgens hem onjuist. Hij ontkent zelf iets vervalst te hebben.

Reactie OM

Op de vraag naar de tenlastelegging zegt het OM het volgende in een reactie aan Accountant.nl:

"Op 8 december jl heeft een regiezitting plaatsgevonden in de zaken van de hoofdverdachte, zijn echtgenote, twee leden van de raad van toezicht en de accountant. Wat verwijten wij de verdachten: 

  • Hoofdverdachte: valsheid in geschrift mbt 8 documenten, openbaar maken valse jaarrekeneningen ZSV 2011 tm 2015 en witwassen € 1,8 miljoen;
  • Zijn partner: betrokkenheid bij witwassen € 1,8 miljoen
  • Twee leden Raad van Toezicht: Betrokkenheid bij opmaken valse jaarrekeningen ZSV 2011 tm 2015, betrokkenheid bij witwassen € 1,8 miljoen
  • Accountant: betrokkenheid bij valselijk opmaken accountantsverklaringen ZSV

De zaak is terugverwezen naar de rechter-commissaris voor de behandeling van aanvullende onderzoekswensen. Dat onderzoek is nu gaande."

In november wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.