Nieuws

Ontslag op staande voet het meest door stelen van de baas

Stelen van de werkgever blijkt in Nederland met afstand de belangrijkste reden te zijn voor ontslag op staande voet.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant van alle 194 rechtszaken over ontslag op staande voet die in de voorbije twaalf maanden zijn gepubliceerd. In 18 procent van de gevallen stal een werknemer van de werkgever. Fraude (12 procent) en conflicten over re-integratie (12 procent) staan op de gedeelde tweede plaats.

Bij diefstal gaat het vaak om het stelen van relatief simpele dingen. De Volkskrant noemt als praktijkvoorbeelden het stelen van een zak chips of een pak koekjes. Maar er zijn uiteraard ook ernstigere gevallen, zoals een manager die 55.000 euro stal van een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.  Of een vrachtwagenchauffeur die jarenlang duizenden onverkochte broden van de Aldi aan een bevriende slager gaf, die daarmee paarden voedde.

Bij een op de 55 beëindigde arbeidsovereenkomsten is er sprak van ontslag op staande voet, blijkt uit een enquête van TNO. Het werkelijke aantal kan echter hoger liggen, omdat werkgevers vaak toch een schikking treffen en vervolgens het ontslag op staande voet intrekken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.