Nieuws

Ook cliëntenonderzoek doen bij familielid

Een 'accountantskantoor' van een uitgeschreven accountant heeft terecht een boete gekregen van 1.500 euro, omdat de uitbater de identiteit van cliënten niet heeft vastgesteld. Dat zegt het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Lex van Almelo 

Het BFT stelt bij een controle vast dat 'Accountantskantoor …' de Wwft niet naleeft, omdat de identiteit van enkele cliënten niet is vastgesteld en geverifieerd. In de klantdossiers zitten geen kopieën van het paspoort, rijbewijs of ander identiteitsbewijs van de cliënt. Er zijn ook geen gegevens over het document genoteerd. 

Het BFT legt het kantoor een boete op van 1.500 euro. Omdat de eigenaar geen accountant (meer) is, kan het bureau geen tuchtklacht indienen. De eigenaar vecht de boete zonder succes aan bij de Rechtbank Rotterdam. Daarna gaat de nep-accountant in hoger beroep. Ook vergeefs. De eigenaar voert onder meer aan dat: 

  • hij de cliënten goed kent en één daarvan een familielid is;
  • de identiteit niet bij elke (kwartaal)aangifte moet worden vastgesteld;
  • het cliëntenonderzoek 'vormvrij' is en hij dus zelf mag weten hoe hij de identiteit vaststelt en verifieert;
  • hij nooit een Wwft-melding heeft hoeven doen.

Altijd kopie ID-bewijs

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vindt de boete terecht. Het is niet voldoende om de cliëntgegevens alleen vast te leggen in onder meer fiscale aangiften, omdat: 

  • de cliënt op grond van die gegevens niet kan worden geïdentificeerd;
  • het cliëntonderzoek vóór aanvang van de cliëntrelatie moet worden uitgevoerd en dus niet pas op het moment dat er - bijvoorbeeld - aangifte wordt gedaan.

Het cliëntonderzoek is niet geheel vormvrij. De wetgever wilde met de Wwft weliswaar een minder rigide systeem hanteren, waarbij een risicogeoriënteerde benadering het uitgangspunt is. Dat doet echter niets af aan de identificatie - en verificatieverplichtingen van de Wwft. Accountants (of uitbaters van een administratiekantoor) hoeven dit niet jaarlijks te doen, maar de cliënten helemaal niet identificeren en hun identiteit verifiëren gaat te ver. 

Dat de 'accountant' nog nooit Wwft-meldingen heeft hoeven doen, rechtvaardigt de begane overtredingen niet.  Gezien de omstandigheden is ook de hoogte van de boete niet onterecht.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.