Nieuws

Voortgang kwaliteitsverbetering bij dertig kantoren nog onduidelijk

Van dertig niet-oob-accountantskantoren is onduidelijk hoever zij zijn met het doorvoeren van de maatregelen uit het rapport ‘In het publiek belang’. Dat blijkt uit de stand van de NBA-Monitor. De NBA gaat deze kantoren mogelijk individueel aanspreken.

Inmiddels neemt 86 procent van de niet-oob-kantoren deel aan de monitor. Ruim de helft van de deelnemers (54 procent) ligt op schema met het doorvoeren van maatregelen uit de niet-oob-versie van het rapport In het publiek belang. Dertig niet-oob-kantoren rapporteren echter nog niet over de voortgang van de kwaliteitsverbetering. Ook die niet-deelnemende kantoren zijn afzonderlijk zichtbaar in de monitor. Over de voortgang wordt, in tegenstelling tot de oob-kantoren, bij de niet-oob-kantoren nog alleen op geaggregeerd niveau gerapporteerd.

Stimuleren

De voortgang is recent door het NBA-bestuur besproken, waarbij is bekeken hoe de betreffende kantoren kunnen worden gestimuleerd om toch te berichten over de stand van hun verbeterplannen. "De eerste stap zal zijn om via een periodieke rapportage te wijzen op de voortgang c.q. het gebrek aan voortgang bij niet-oob-kantoren. Daarnaast overweegt het bestuur deze kantoren individueel te gaan benaderen", zo meldt het jongste NBA-bestuursverslag.

Het rapport In het publiek belang verscheen in september 2014, na een oproep van de politiek aan de accountantssector. De 53 kwaliteitsmaatregelen uit dit rapport werden vervolgens 'schaalbaar gemaakt' voor het niet-oob-segment en in oktober 2015 gepubliceerd. De voortgang van het verbeterplan is te volgen via de NBA-Monitor en de themapagina 'Publiek Belang' op Accountant.nl. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.