Nieuws

Accountancy op Sint Maarten nog plat na orkaan Irma

Net als het lokale bedrijfsleven zijn ook de accountantskantoren op Sint Maarten nog buiten werking. Niemand die weet hoe het moet met de sluiting van het fiscale boekjaar op 30 september. Uitzicht op herstel van werkzaamheden is er niet.

Henk Vlaming

Dat zegt Christiaan Smorenburg, accountant bij EY op Curaçao en voorzitter van DCAA, de lokale accountantskoepel op de Nederlandse Antillen (Dutch Caribbean Accountants Association). "Sint Maarten is nog onbereikbaar, er is geen elektriciteit en telefoonverkeer is nauwelijks mogelijk. Ik zou er binnenkort heengaan omdat ik daar zelf een paar controleklanten heb. Maar ik vraag me af of controle nu mogelijk is. Ik weet niet eens wat er over is van de boekhouding en of het bedrijf nog wel bestaat." 

Alle grote accountantskantoren hebben vestigingen op de Nederlandse Antillen, maar slechts een handjevol zit op Sint Maarten. Dat zijn KPMG, PwC, BDO en Baker Tilly. Hoewel er hard gewerkt wordt om verbindingen op het eiland te herstellen, heeft Smorenburg nog geen contact gehad met deze vestigingen of met accountants ter plaatse. Telefoons worden niet opgenomen of lijnen geven geen gehoor. "We kunnen er niet eens komen", zegt Smorenburg. "Ik heb wel een paar verzekeraars gesproken die erheen zijn gegaan om de schade op te nemen."

Bezit waarderen

Voor accountants ligt er voorlopig nog geen duidelijke rol, denkt hij. "Er zijn vooral vragen, bijvoorbeeld hoe je bezit moet waarderen. Want wat is daar van over, als je een bank bent op Sint Maarten die hypotheken heeft uitstaan op het eiland? Wat zijn de panden nog waard, hoe ga je om met afschrijvingen?"

"Voor verzekeraars geldt de vraag hoe ze hun polissen op Sint Maarten moeten waarderen, want ik denk dat er nog wel de nodige claims zullen komen. Op dit moment kunnen accountants op Sint Maarten hun werk niet uitoefenen. Systemen liggen plat, onbekend is of er backups zijn van boekhoudingen, hoe snel het herstel gaat." 

Fiscaal jaar

Hoe het moet met de afsluiting van het fiscale jaar op 30 september weet niemand, aldus Smorenburg. "Er zijn daar tientallen controleplichtige bedrijven, waaronder enkele grote. Dan moet je denken aan het vliegveld, de haven, banken en verzekeraars. Ook een aantal overheidsinstellingen hebben controleplicht. Die zullen het wel overleven, maar ik schat dat veel bedrijven failliet zullen gaan." 

De gevolgen voor controleplichtige bedrijven op Sint Maarten die hun boeken niet op tijd kunnen afsluiten zijn evenmin bekend, zegt Smorenburg. "Geen idee hoe het daar verder moet met het toezicht en de naleving van de regels. De AFM heeft er niets te vertellen, want Sint Maarten is een onafhankelijk land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Financieel toezicht valt onder de centrale bank van Curaçao en Sint Maarten. Maar op Sint Maarten functioneert ook die centrale bank niet meer."

Update 27 september

Inmiddels is er door PwC Curaçao contact gelegd met de PwC-vestiging op St. Maarten; projectmanager Jan Ludolf Heeres doet elders op deze site verslag van de situatie. Ook het kantoor van Baker Tilly Berk op St. Maarten is weer open en de vestiging van BDO start op 2 oktober haar werkzaamheden op. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.