Nieuws

Dijsselbloem: 'Harder straffen accountants levert niets op'

Het plan van de partijen GroenLinks, SP en PvdA dat het mogelijk zou moeten maken om falende accountants harder te kunnen straffen lost niets op.

Dat stelde demissionair minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) woensdag tijdens het Kamerdebat over het wetsvoorstel aanvullende maatregelen accountantsorganisaties. De linkse partijen kwamen eerder vandaag met een plan waarin zij opriepen tot nieuwe strafmogelijkheden voor accountants die fouten maken bij wettelijke controles. Volgens het plan zouden accountants die nalatig zijn bij de controle het jaar daarna de controleopdracht moeten afstaan aan een collega-partner. Bij ernstige nalatigheid zou het accountantskantoor de hele opdracht kwijtraken.

Dijsselbloem noemde het plan het "zoveelste voorstel om accountants te kunnen sanctioneren" en vind het praktisch niet uitvoerbaar. Volgens Dijsselbloem geeft het voorstel van het linkse blok geen antwoord op fundamentele vragen "zoals over perverse prikkels in het verdienmodel en de invloed daarvan op de kwaliteit van de accountantscontroles. Of het tegelijkertijd dienen van het cliënt- en maatschappelijk belang. Laten we deze hete aardappelen eerst eens ontleden, voordat we nieuwe wetten maken".

De minister zei wel toe zijn ambtenaren opdracht te geven om onderzoek te doen naar alternatieve verdienmodellen, iets waar hij eerder al op zinspeelde. "Mocht de sector zelf toch niet over de brug komen, dan ligt er op het ministerie een analyse klaar."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.