Nieuws

Hof pleit Henk Krol vrij van subsidiefraude

Tweede Kamerlid Henk Krol (50PLUS) is ook in hoger beroep vrijgepleit van fraude in zijn periode als hoofdredacteur van de Gay Krant.

Het gerechtshof in Den Bosch heeft dat dinsdag bepaald in een zaak die was aangespannen door voormalig bestuursleden van de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK).

De stichting kreeg van het ministerie van Onderwijs ruim 2 ton voor emancipatieprojecten maar die subsidie werd in 2014 teruggeëist omdat niet aan de voorwaarden was voldaan. De bestuursleden beschuldigden oud-voorzitter Henk Krol dat hij het geld had misbruikt om de Gay Krant overeind te houden.

Niet aansprakelijk

Omdat de SVGK-bestuursleden vrezen dat ze persoonlijk moeten opdraaien voor de terugbetaling, sleepten ze Henk Krol voor de rechter. Het hof oordeelt dat er geen reden is voor de vrees van de bestuurders. Het gerechtshof zegt bovendien dat niet vaststaat dat subsidie is misbruikt voor privédoelen of dat de administratie niet deugde. De huidig fractievoorzitter van 50PLUS is daarom niet aansprakelijk.

"Ik heb telkens gezegd dat Henk Krol subsidie voor homo-emancipatie goed heeft besteed. De beschuldigingen zijn onjuist, tendentieus en vals", reageerde zijn advocaat Peter Schouten op de uitspraak.

Accountant

In 2014 gaf Henk Krol de schuld aan de accountant van de stichting, die destijds een eerder goedgekeurde verklaring voor de subsidie introk. "Ik hoop dat hij goed verzekerd is tegen het eerst wel en daarna niet goedkeuren van de jaarrekening", zei Krol destijds in de Volkskrant. Hij zei toen ook dat hij zich niet meer kon herinneren dat hij als enige in het stichtingsbestuur de verantwoording van de subsidie had ondertekend. "Echt niet, maar hoe gaat dat: je krijgt een verklaring van de accountant om te tekenen, en dat doe je dan."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.