Nieuws

Veel meer valse rekeningen bij Wells Fargo

Een groot fraudeschandaal dat vorig jaar aan het licht kwam bij de Amerikaanse bank Wells Fargo, blijkt nog groter dan werd gedacht. Dat meldt het financiële concern na onderzoek door een extern bureau.

Medewerkers van Wells Fargo openden jarenlang rekeningen namens klanten, zonder dat die daar toestemming voor hadden gegeven. Zij hoopten op die manier de ambitieuze productiedoelstellingen van de bank te halen.

Tot dusver ging de bank uit van ruim twee miljoen van zulke spookrekeningen. Maar de onderzoekers hebben nog eens anderhalf miljoen rekeningen gevonden waar een luchtje aan zat. Zij hebben in totaal 165 miljoen rekeningen, geopend tussen januari 2009 en september 2016, nader tegen het licht gehouden.

De zaak heeft veel stof doen opwaaien in de Verenigde Staten, waar het reilen en zeilen van banken net als in Europa sinds de kredietcrisis onder een vergrootglas ligt. De bank kreeg een boete van 185 miljoen dollar opgelegd en kan mogelijk nog meer sancties tegemoetzien.

Topman John Stumpf hield de eer aan zichzelf en stapte in oktober vorig jaar op. Zijn opvolger Tim Sloan bood donderdag excuses aan voor de gang van zaken. Hij noemde de handelspraktjken van de bank "onaanvaardbaar" en beloofde de klanten beterschap.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.