Nieuws

'VK spil in witwas- en lobbypraktijken Azerbeidzjan'

De elite van Azerbeidzjan zou via een reeks bedrijven in het Verenigd Koninkrijk bijna 3 miljard dollar hebben witgewassen en gebruikt voor omkoping van journalisten en politici.

Dat meldt The Guardian. De transacties werden via een kantoor van een grote Deense bank in Estland verricht, de Danske Bank, en vervolgens werd het geld via een reeks bedrijfjes in het Verenigd Koninkrijk uitgegeven. The Guardian baseert haar bevindingen op informatie die het verkreeg van het Organized Crime and Corruption Reporting Project en de Deense krant Berlingske.

Tussen 2012 en 2014 werden er ongeveer 16.000 geheime betalingen gedaan, waaronder aan politici en journalisten, als onderdeel van een internationale lobby-operatie om het imago van Azerbeidzjan en van de van mensenrechtenschendingen en corruptie beschuldigde Azerbeidjaanse president, Ilham Aliyev, op te poetsen.

De Danske Bank kwam de verdachte transacties in 2014 op het spoor. Er zou ook veel Russisch geld via deze zogenoemde 'Azerbeidjaanse wasmachine' zijn witgewassen. Het is volgens analisten goed mogelijk dat het slechts om een klein gedeelte gaat van een veel grotere operatie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.