Nieuws

Voor het eerst geen afkeurend oordeel EU-uitgaven

De Europese Rekenkamer heeft over de betalingen uit de begroting van de Europese Unie voor 2016 een oordeel met beperking afgegeven, en geen afkeurend oordeel. Dat is voor het eerst sinds de rekenkamer in 1994 begon met het afgeven van een jaarlijkse betrouwbaarheidsverklaring.

Daarnaast hebben de Europese controleurs een goedkeurend oordeel afgegeven over de betrouwbaarheid van de EU-rekeningen over 2016, zoals elk jaar sinds 2007. De ontvangsten in 2016 vertoonden geen materiële fouten.

Foutenpercentages EU-uitgaven

Ongeveer de helft van de gecontroleerde EU-uitgaven in 2016 lag onder de drempel van 2 procent voor het materiële foutenpercentage. Het totale foutenpercentage voor de EU-uitgaven in 2016 werd geschat op 3,1 procent, tegen 3,8 procent in 2015 en 4,4 procent in 2014.

Op rechten gebaseerde betalingen, die worden verricht wanneer aan specifieke voorwaarden wordt voldaan, zijn goed voor ongeveer 49 procent van de EU-uitgaven en vertoonden foutenpercentages onder de 2 procent. Hieronder vallen rechtstreekse steun voor landbouwers, subsidies voor studenten en onderzoekers, en personeelskosten. Voor Natuurlijke hulpbronnen bedroeg het geschatte foutenpercentage voor Marktondersteuning en rechtstreekse steun 1,7 procent en voor Administratie 0,2 procent.

Er werden echter hogere foutenpercentages vastgesteld in 'betalingen ter vergoeding van kosten', die door middel van restituties werden gedaan. Voor Economische, sociale en territoriale cohesie bedroeg het geschatte foutenpercentage 4,8 procent; voor Natuurlijke hulpbronnen: plattelandsontwikkeling, milieu, klimaatactie en visserij was dat 4,9 procent.

'EU-financiën aanmerkelijk verbeterd'

“Het oordeel met beperking van dit jaar geeft aan dat de EU-financiën aanmerkelijk zijn verbeterd”, aldus Klaus-Heiner Lehne, president van de Europese Rekenkamer. “Wij zullen met een frisse blik bekijken hoe we de EU-begroting gaan controleren. Wij zullen meer rekening houden met internebeheersingsmaatregelen bij de Europese Commissie en in de lidstaten, zodat we de verantwoording beter kunnen bevorderen en het beheer van de EU-financiën verder kunnen verbeteren. Ook zullen wij ons sterker richten op de doelmatigheid om ervoor te zorgen dat EU-burgers waar voor hun geld krijgen.”

'Aanwezige informatie vaak niet juist gebruikt'

Dankzij maatregelen van de lidstaten en de Commissie werd het totale geschatte foutenpercentage met 1,2 procent teruggebracht. Volgens de rekenkamer kan het echter nog beter. Informatie die wel aanwezig is wordt nu vaak niet juist gebruikt. Was dat wel gebeurd, dan zouden de foutenpercentages voor Economische, sociale en territoriale cohesie, Natuurlijke hulpbronnen en Europa als wereldspeler volgens de controleurs onder de drempel van 2 procent zijn gebleven. “Dit betekent dat er geen extra controles nodig zijn, maar dat de bestaande controles behoorlijk moeten worden uitgevoerd”, aldus Lehne.

De rekenkamer bevestigt dat de verslaglegging door de Europese Commissie over de naleving van de regels in de meeste gevallen overeenstemt met hun eigen resultaten. De controleurs bevelen echter aan dat de Commissie zich meer richt op de doelmatigheid en haar meetinstrumenten vereenvoudigt overeenkomstig internationale best practices.

Ten slotte waarschuwen de rekenkamer dat de totale betalingen die de EU heeft toegezegd te zullen doen uit toekomstige begrotingen in 2016 hoger waren dan ooit: 238,8 miljard euro. “Het wegwerken van deze achterstand en het voorkomen van een nieuwe zouden prioriteiten moeten zijn bij het plannen van de EU-uitgaven in de periode vanaf 2020”, aldus de rekenkamer.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.