Nieuws

Belastingdienst pakt ontkennende zwartspaarders aan

De Belastingdienst gaat belastingplichtigen die eerder hardnekkig hebben ontkend dat zij rekeninghouder bij een Luxemburgse bank zijn, en eerder hebben geweigerd hierover gegevens aan de Belastingdienst over te dragen, nogmaals aan een fiscaal onderzoek onderwerpen.

Dit naar aanleiding van bankgegevens die de Luxemburgse overheid op verzoek van de Belastingdienst in december vorig jaar heeft opgestuurd. Uit een analyse daarvan blijkt volgens de Belastingdienst dat een aantal Nederlandse belastingplichtigen die een rekening bij een Luxemburgse bank hebben (gehad) de fiscus in het verleden ernstig hebben misleid, zowel door het niet opgeven van tegoeden bij deze bank als ook tijdens procedures en rechtszaken die eerder werden gevoerd.

Op basis van de ontvangen contra-informatie uit Luxemburg gaat de Belastingdienst deze belastingplichtigen "op gepaste wijze behandelen". Dat kan betekenen dat er aanslagen en/of boetes worden opgelegd of dat procedures over opgelegde maar bestreden aanslagen nogmaals worden gevoerd. "Lopende procedures zullen daardoor, in het voordeel van de Belastingdienst, afgerond kunnen worden. Ook strafrechtelijke vervolging is daarbij één van de opties", aldus de Belastingdienst.

Het project KB Lux van de Belastingdienst is in 2002 gestart. Dit project heeft tot nu toe ongeveer 239 miljoen euro opgeleverd en betreft zo'n 5.500 belastingplichtigen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.