Nieuws

EU moet Nederlandse bedrijven beschermen tegen buitenlandse overnames

Nederlandse ondernemingen moeten beter worden beschermd tegen buitenlandse overnames. Dat vraagt om nieuwe Europese regels, die een eind moeten maken aan de huidige ongelijke situatie.

Daarvoor pleit Maarten Camps, hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), in het tijdschrift Economisch Statistische Berichten (ESB). Terwijl de Europese Unie volgens Camps bijna geen belemmeringen opwerpt voor buitenlandse overnames, doen andere landen zoals de Verenigde Staten en China dat wel. "Bedrijven die zich in China vestigen moeten zelfs voor minimaal de helft in Chinese handen zijn", aldus Camps in het zogenaamd 'nieuwjaarsartikel' van ESB. "Dit belemmert Europese bedrijven om ook daar investeringen en overnames te doen."

Aandringen op verandering

"Opkomende economieën, zoals China, India en Indonesië groeien harder dan de westerse economieën en hun invloed neemt dus toe. China zal in de komende decennia de plaats van de Verenigde Staten overnemen als grootste economie van de wereld", schrijft Camps, verwijzend naar onderzoek van PwC uit 2017. Nieuwe regels zijn daarom nodig. "Ten eerste zouden de afspraken die er binnen de EU zijn om bij bedrijven overheidsinmenging en staatssteun tegen te gaan, breder moeten gelden - dus ook voor spelers uit derde landen."

Maar ook andersom moet Europa aandringen op verandering. Als er vanuit een bepaald land in Europa wordt geïnvesteerd, zou zo'n land "zich ook moeten openstellen voor overnames door Europese partijen", meent Camps.

Vitale sectoren

Het beschermen van 'vitale sectoren' is in Europa vaak al op nationaal niveau geregeld. Camps pleit ervoor ook op Europees niveau te kijken naar sectoren die van strategisch economisch belang zijn. "Deze sectoren zijn belangrijk voor onze innovatiekracht, omdat zij een fundamentele kennisbasis bieden. Clusters, zoals die in Eindhoven met de Technische Universiteit, ASML en Philips, zijn een belangrijke bron voor vernieuwing en toekomstige welvaart."

Volgens Camps moeten we ons "krachtig inspannen voor een internationaal gelijker speelveld", maar moeten nieuwe spelers zich houden aan spelregels die binnen Europa zijn afgesproken, zoals die over staatssteun. Tegelijk waarschuwt hij voor te veel regelgeving: "Daar waar publieke belangen onder druk komen te staan, moeten we niet te snel naar nieuwe regels grijpen die de dynamiek kunnen afremmen."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.