Nieuws

KNVB voorlopig door met Supportersclub Oranje

Voetbalbond KNVB ziet op basis van een onafhankelijk onderzoek naar de financiële boekhouding van de Supportersclub Oranje geen aanleiding om de samenwerking tussentijds te beëindigen. De overeenkomst loopt in de zomer af en wordt de komende maanden wel tegen het licht gehouden.

De KNVB en de officiële supportersvereniging werken tegenwoordig alleen nog samen bij de uitgave van de Oranje ClubCard, waarmee supporters met voorrang en korting kaartjes kunnen bestellen voor interlands van het Nederlands elftal.

Onderzoekswebsite Follow The Money concludeerde vorig jaar dat bestuurders van de Supportersclub Oranje zich hebben verrijkt met geld uit de clubkas. De supportersclub, die ruim dertigduizend leden heeft, ontkende de beschuldigingen en liet onafhankelijk onderzoek doen door een financieel adviesbureau. Daaruit kwam naar voren dat er weliswaar fouten zijn gemaakt in de boekhouding, maar dat van zelfverrijking geen sprake is.

Het rapport wordt niet openbaar gemaakt. Volgens de forensische accountant die onderzoek deed, is dat niet toegestaan. De KNVB heeft een samenvatting van het rapport gekregen. De leden van de supportersclub krijgen nog een toelichting. "We vinden dat dit afdoende is. Er zijn weliswaar wat slordigheden geconstateerd, maar de aantijgingen zijn ontkracht", aldus de advocaat van de bestuursleden.

Theo Pouw, al sinds de oprichting in 1995 een van de dragende krachten van de supportersclub, zegt nog altijd "doodziek" te zijn van het corruptieverhaal. "Van opluchting over dit rapport is dan ook geen sprake, dit heeft heel veel impact op ons gehad."

De supportersclub belooft meer transparantie en inspraak van de leden. Ook moet er nu eindelijk een raad van toezicht komen, waarover jaren geleden al werd gesproken. Het was de bedoeling dat ook de KNVB daarin zitting zou nemen, maar dat is nooit concreet van de grond gekomen.

De voetbalbond en de supportersvereniging werkten voorheen intensief samen, maar groeiden de afgelopen jaren uit elkaar. Uit gesprekken moet de komende maanden blijken of beide partijen wel blijven samenwerken bij de uitgifte van de Oranje ClubCard.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.