Nieuws

Ondernemers: handhaving privacywet jaar uitstellen

MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de nieuwe privacywet na invoering op 1 mei niet direct moet handhaven, maar haar capaciteit moet inzetten op voorlichting en ondersteuning van (mkb-)bedrijven. Dat schrijven de ondernemersorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW is de nieuwe privacywetgeving complex en ingrijpend en zijn veel kleine bedrijven nog onvoldoende op de hoogte. Ook is er nog te veel onduidelijkheid over de concrete toepassing van de wet. De organisaties pleiten daarom voor gefaseerd toezicht.

Informatie over fraudeurs uitwisselen

Ook willen zij een wettelijke grondslag voor het uitwisselen van informatie over fraudeurs tussen sectoren, in navolging van de succesvolle aanpak in Engeland. Uitwisseling van informatie mag echter alleen binnen een sector. "Dat is natuurlijk onzinnig", zegt MKB-Nederland-voorzitter Michaël van Straalen. "Een bende oplichters die eerst huishoudt in de groensector, trekt vervolgens net zo gemakkelijk een spoor van ellende in de bouw of horeca. Die trekt zich niets van sectorgrenzen aan."

Innovatie

De ondernemersorganisatie willen daarnaast dat in de wet wordt verankerd dat de AP in haar beslissingen rekening houdt met de kansen die innovatie biedt. "Innovatie is in toenemende mate datagedreven", aldus Van Straalen. "We moeten voorkomen dat privacy de kansen van de informatiemaatschappij onnodig blokkeert."

Sociale wetgeving

Van Straalen constateert verder dat de huidige privacywetgeving soms op gespannen voet staat met de uitvoering van sociale wetgeving. "Zieke werknemers re-integreren, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen, dat zijn taken die werkgevers uitvoeren waarbij persoonlijke gegevens moeten worden verwerkt. Dat kan niet anders. De afgelopen jaren heeft de AP de ruimte om dat te doen echter steeds verder beperkt en dat brengt ondernemers in de knel. Maak in de wet daarom concreter welke gegevens ondernemers tenminste mogen verwerken om hun taken op gebied van veiligheid- en gezondheidsbeleid goed te kunnen uitvoeren."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.