Nieuws

'Ontbreken internal auditfunctie is sluimerend risico'

Veel kleinere beursfondsen vinden zichzelf te klein voor een internal auditfunctie.

Dat is een van de conclusies uit de Internal Audit Monitor 2017 die FSV Risk Advisory in opdracht van de Stichting Vaktechnisch Onderzoek IIA in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit heeft uitgevoerd. 

Waar bij grotere beursgenoteerde ondernemingen een internal auditfunctie (IAF) steeds vaker wordt ingevoerd, beschikken kleinere beursfondsen hier nog zelden over; 45 beursfondsen hebben zo'n functie niet ingevuld. De belangrijkste reden die hiervoor wordt aangevoerd, is dat deze bedrijven zichzelf hiervoor te klein vinden. 

Uitleg

In jaarverslagen van kleine vennootschappen is de kwaliteit van de uitleg waarom een IAF ontbreekt vaak onvoldoende, concluderen onderzoekers Robert Bogtstra van FSV Risk Advisory en Remko Renes van het Nyenrode Corporate Governance Instituut. "Organisaties zonder Internal Auditfunctie missen een belangrijk element van een goede corporate governance. Zij hebben dan vaak geen volledig en objectief inzicht in de effectiviteit van hun processen van risicomanagement, interne beheersing, governance en het evalueren en verbeteren hiervan. Commissarissen en bestuur missen een onafhankelijk en deskundig inzicht en mogelijkheden tot organisatieverbetering." 

De onderzoekers bepleiten dat organisaties nooit te klein zijn voor een internal auditfunctie. "De uitdaging voor het vak is nadrukkelijk te laten zien waarin die waarde zit en ook welke mogelijkheden er zijn voor een kostenefficiënte aanpak", vult Renes aan. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.